Utorak, 19 Ožujak 2019 14:04

Održana završna konferencija projekta AGRO-TECH

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI -

POŽEGA - Na požeškom Veleučilištu održana je završna konferencija projekta pod nazivom AGRO-TECH Obrazovanje za integraciju na tržište rada čiji je cilj poboljšati status dugotrajno nezaposlenih osoba, povećavajući razinu socijalne uključenosti i pristup tržištu rada.

Projekta koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda vrijedan je oko 660 tisuća kuna, a kroz 14 mjeseci trajanja nezaposleni polaznici stekli su osposobljavanje za računalnog operatera i vinogradara/podrumara te izradili poslovni plan kako bi bili konkurentniji i stvoriti mogućnost zapošljavanja ili samozapošljavanja.

- U sklopu projekta Agro-Tech, stručno obrazovanje za tržište rada ispunili smo naše projekte ciljeve i misiju Veleučilišta u Požegi da, osim obrazovanja studenata, obrazujemo i odrasle osobe. Kroz ovaj smo projekt smo obrazovali 22 računalna operatera i 12 vinogradara/podrumara koji su, nadam se, stekli dovoljno znanja da pokrenu svoje poslove, otvore obrte i OPG-ove i tako potaknu zapošljivost što je i bila zamisao ovog projekta, - predstavio je projekt prodekan za razvoj dr.sc. Berislav Andrlić.

Neki od polaznika podijelili su svoja pozitivna iskustva. Renato Adžić iz Mihaljevaca završio je obuku za računalnog operatera.

- Ovo je dobar projekt, i takvih treba i više i češće provoditi. Iskustva su odlična - bilo je edukativno, korisno ali i zabavno. Odlučio sam se jer sam dugotrajno nezaposlen i sa zanimanjem strojarski tehničar, nekonkurentan na tržištu rada. Nadam se da će se sada otvoriti nove mogućnosti, a planiram i daljnje obrazovanje i usavršavanje, - rekao je Renato.

Ankica Fligić iz Požege nakon obuke za računalnog operatera ima i konkretne poslovne planove. -To je novo i vrijedno iskustvo. Završeni sam prehrambeni tehničar, ali puno sam sada naučila i spremna sam na nove izazove jer zasigurno će mi ovo znanje pomoći u daljnjem poslu jer namjeravam otvoriti svoju firmu, - podijelila je svoje iskustvo Ankica.

Tekst: S. P.