Petak, 02 Studeni 2012 15:13

Promocija malog poduzetništva

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

4. SAJAM "SLAVONSKI BANOVAC" PAKRAC 2012. -

PAKRAC - Čak 74 obrtnika, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz svih županija sjeverne Hrvatske i Grada Zagreba izlagalo je na ovogodišnjem, četvrtom po redu, sajmu "Slavonski banovac" koji je prošlog petka i subote održan u Pakracu. Želja organizatora, grada Pakraca, Poduzetničkog centra i gradske Turističke zajednice, bila je da se na sajmu predstave potencijali kontinentalne Hrvatske, promovira turistička ponuda, autohtoni proizvodi, stari zanati i obrti kako bi se osnažio ruralni turizam i poljoprivreda. - U samo četiri godine broj izlagača je toliko povećan da sajam više nije lokalni nego ima i regionalni značaj – istakao je dožupan Ferdinand Troha koji je službeno otvorio sajam.   

PODUZETNICKI SAJAM PAKRA  Govoreći na sajmu direktorica Poduzetničkog centra Vida Iličić je izrazila zadovoljstvo što je, usprkos kriznim vremenima, u Pakrac došlo toliko izlagača. - Danas se ovdje predstavljaju i novi ulagači koji će uskoro u Pakracu otvoriti nova radna mjesta i ovaj sajam pokazuje kako je napokon došlo vrijeme da počnemo ubirati plodove našeg dugogodišnjeg rada – rekla je V.Iličić. - Zbog sve većeg interesa izlagača ovaj sajam ima sjajnu budućnost – istakao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška dok je Stipo Barukčić, predsjednik Županijske obrtničke komore izrazio nadu kako će na slijedeći sajam u Pakrac doći i stotinu izlagača. Partneri Pakračanima na sajmu ove su godine bili gradovi Lipik i Novska, pa su izlagače kratko pozdravili i gradonačelnici tih gradova Antun Haramija i Antun Vidaković. Podsjetili su kako Pakrac, Lipik i Novska osnivaju Lokalnu akcijsku grupu(LAG) koja će pomoći da se ovi susjedni gradovi još više približe i zajednički koriste mogućnosti koje će se otvoriti ulaskom Hrvatske u EU.

   Posjetitelji sajma su se tijekom dva dana mogli upoznati s proizvodnjom i aktivnostima OPG-a, obrtnika i nekoliko udruga, te posebno s dva projekta koja se trenutno provode: "Putevima kune i lipicanca“ te „Pakrac-zeleni grad“.

Oba dana na sajmu su bili i frizeri s pakračko-lipičkog područja koji su iskoristili prigodu da, nakon Lipika, i u Pakracu provedu humanitarnu akciju "Šišanjem uz njih". Posjetitelje sajma, koji su to htjeli, ošišali su besplatno ali su ih pozvali da ostave dobrovoljne priloge. Skupljeni novac darovali su Udruzi djece s posebnim potrebama "Latica". – U Lipiku je nas deset tri sata besplatno šišalo građane a oni su, prema svojim željama i mogućnostima, ostavljali priloge za djecu. Uspjeli smo prikupiti 1.750 kuna pa se nadam da ćemo i ovaj puta nešto zaraditi za njih – kazao je Dejan Ivošević iz lipičkog salona „Sunce“. HUMANITARNO SISANJE PAKRAC– Veseli me ako mogu nekome pomoći, osobito djeci, zato ću danas i sutra biti ovdje – dodao je Davor Lepka iz istoimenog pakračkog salona. Posjetitelji sajma rado su se uključili u aktivnost frizera pa su priloge od kune pa čak do 20 kuna ostavljali i ako se nisu šišali. – Novac koji su zaradili za nas tek nam trebaju donijeti ali, koliko god da ga bude hvala svim frizerima što su se u ova teška vremena odrekli dijela svoje zarade za nas. Treba nam svaka kuna jer se upravo pripremamo za Noć vještica i Božićni sajam – rekla je predsjednica udruge Radmila Relić-Zerdin. Za vrijeme akcije u Lipiku frizeri su za Laticu zaradili 1750 kuna čime je za potrebe udruge kupljena peć.  

   Osim što su mogli razgledati zanimljive izloške, a neke i kupiti, posjetitelji na sajmu su mogli uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji je za njih upriličen oba dana.   (vm)