Petak, 22 Veljača 2019 10:31

U vinskoj pokrajini Vilanji dogovarali suradnju na vinskim projektima i prekograničnoj suradnji

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GRAD KUTJEVO NA BARANYA BUSINESS FORUMU U PEČUHU -

PEČUH / VILANJI – Mađarska županija Baranya u Pečuhu je organizirala gospodarski forum na kojemu su sudjelovali predstavnici gospodarskog, političkog i lokalne samouprave iz Mađarske, Bih i Hrvatske. Na Baranya Business forumu sudjelovalo je 120 gospodarstvenika, a uz Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju na forumu je sudjelovao Grad Kutjevo i Požeško-slavonska županija. Ispred grada Kutjeva nazočili su gradonačelnik Josip Budimir, dogradonačelnik Ivica Malnar, direktorica kutjevačke razvojne agencije Ana Galić, a Požeško-slavonsku županiju predstavljao je zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović. – Ovo je bio veoma koristan forum za nas, gdje smo ustanovili da se moramo više povezati kroz program Inter-reg i koristiti europska sredstva za zajedničke projekte. Razvoj turizma nam je zajednički stav, no oni su tu otišli dalje, kao i u poljoprivrednoj politici, jer dugi niz godine koriste europske fondove za razvoj. Donesena je odluka da se nastavi autocesta kroz mađarsku i da se sve susjedne mađarske županije povežu na autocestu, jer bi na taj način bili ostvareni preduvjeti za još bolju suradnju. I oni se suočavaju sa istim problemom kao i mi, odlazak mladog stanovništva, nedostatak radne snage, problemi sve manjeg nataliteta. Svakako možemo koristiti njihova dobra i pozitivna iskustva – ističe Jakopović.

Uz problematiku poljoprivrednika, gospodarstvenika od drvnih do metalskih prerađivača posebna tema bio je turizam i njegov razvoj u budućnosti, poslovne mogućnosti turizma i grana koje se naslanjaju na turizam, te svakako mogućnosti suradnje ovih triju država u prekograničnoj suradnji na projektima koje financira Europska unija.

Eksluzivno su sva ova događanja pratili novinari tjednika Kronika požeško-slavonska i portala požega.eu, koji su tako postali i poveznica sa tamošnjim medijima, ali i dio marketinških planova za dalji razvoj vinarstva i turizma.

Poznata vinska pokrajina Vilanji pruža ruku Kutjevu i nudi 25-godišnja iskustva
Drugog dana delegacija grada Kutjeva bila je gost poznate vinske pokrajine i grada Vilanji. Ona na vinskoj karti Mađarske zauzima značajno mjesto s oko 2.500 ha vinograda. Za razliku od Kutjeva oma 80% crnog sortimenta vina, a tek 20% bijelog, dok je u kutjevačkom vinogorju sve suprotno i imaju 80% bijelog sortimenta u kojemu prevladava graševina. No, Vilanji ima jako dugo razdoblje u kojemu su se razvijali uz pomoć Europskih fondova, a davno su shvatili da moraju organizirati, zajedno lokalna zajednica i vinari brojne festivale tijekom godine. Počeli su sa festivalima na koje su im dolazili u manjem broju turisti, a danas na nekoliko festivala im dolazi po 15 tisuća turista. Uz festivale uključili su sve svoje vinare, gastronomiju i kulturu, etno i baštinu. Kao i Kutjevu vinari su smatrali da ono to mogu sami, no shvatili su, rekao je gradonačelnik Vilanjija, da mogu samo zajedno u organizaciji grada i svih ostalih udruga i segmenata grada.

Vilanji je na ovom susretu kojemu su se još pridružili predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević pružio ruku gradu Kutjevu, da im prenese dio 25-godišnjeg iskustva vina i turizma. Gradonačelnik Josip Budimir iznio je prijedloge da idu zajedno na neke zajedničke projekte u okviru prekogranične suradnje koju posebno potiče i financira Europska unija. Posebno je zajednički prihvaćen prijedlog da se u Kutjevu organiziraju Dani vina Vilanji, a kod njih Dani vina Kutjeva, posebno stoga što imaju različite sortimente vina.
U sklopu dvodnevnog boravka kutjevčani su obišli i nekoliko domaćih vinarija. Najdomljivija je bila Vinarija Bock pinza u vlasništvu oca i dva sina, koji obrađuju 80 ha vinograda, ali u svom sastavu uz kilometarski duge podrume pod zemljom, imaju restorane, hotel s 40-tak soba i kompletnu ugostiteljsku ponudu. Od 1.200 tisuća butelja koliko godišnje napune svojim vinom kroz svoje ugostiteljstvo prodaju 10% godišnje proizvodnje. Vinarija je koristila za nekoliko projekata europska sredstva, tako da imaju najmoderniju vinarsku tehnologiju, ali i preradu vinskih koštica i kožica od vinskih bobica. Osim što proizvode ulje od grožđanih koštica proizvode i tablete s oksidansima, dodatke jelu prepune grožđanih oksidansa a od grožđanog brašna prave i lepinje koje služe gostima u hotelu i prilikom brojnih degustacija vina koje organiziraju. Kako i oni pretežno imaju crna vina, podrumi su im beskonačno dugački tuneli pod zemljim puni drvenih bačvi, jer crna vina dozrijevaju isključivo u drvenim hrastovim bačvama, najveći dio su bariqe bačve.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir istakao je na kraju svoje zadovoljstvo svim viđenim, a posebno inicijativi koju su prihvatile obje strane da idu u zajedničke projekte, od Kuće graševine, Doma vinara, razvoju turističkih smještaja i kapaciteta, a svakako su prihvatili i iskustvo organizacije brojnih festivala po uzoru na Vilanji, kojih u nekim periodima imaju svaka dva tjedna po neki festival, koji dovodi tisuće turista. Od Europe su dobili i sredstva prije nekoliko godina za izgradnju velikog prostora za održavanje tih festivala sa pozornicom i desetcima vinskih kućica, jer su im gradski trgovi bili premali za prijem tisuća turista. - Upravo tu grad Kutjevo vidi svoju šansu, neke od takvih vinskih manifestacija organiziramo i sami, neke sa više ili manje posjetitelja, no upravo priča većeg broja manifestacija sigurno donosi turiste, prodaju vina i gastronomije. Mi svakako želimo u Kutjevu prenijeti sva pozitivna iskustva Vilanjija i mađarske Baranje. Naš razvoj može i mora ići u pravcu vinogradarstva, vinarstva i turizma, plasman naših proizvoda po kojima smo nadaleko poznati kroz turizam, festivale i manifestacije. Stoga smo i pokrenuli poticaje svih koji se žele baviti turizmom i otvoriti nove smještajne kapacitete – rekao je Budimir zadovoljan ovim službenim posjetom i dogovorenom budućom suradnjom.