Četvrtak, 17 Siječanj 2019 09:25

“Sloga” trajno zatvara svoja vrata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STEČAJNA UPRAVITELJICA NEMOĆNA, A PODRAVSKA BANKA D.D. TOTALNO NEZAINTERESIRANA -

POŽEGA – Izgubljena je i zadnja nada za nekadašnju “Slogu” koja je, iz samo nekima poznatih razloga, otišla u stečaj. Umjetno disanje, samo radi vlastitih interesa, ali ne i radi opstojnosti, kratkotrajno je dala tvrtka Armanos studio, poznata po njihovim vlasnicima, ali ne po dobru već po uništavanju onoga što god se uništiti moglo. Netko će možda reći da koristimo teške riječi, ali kao malo bolji poznavatelji dugogodišnje situacije oko te tekstilne tvrtke, još su dosta i blage.

Svi su radnici otpušteni, oni koji su radili i u ovoj i nekadašnjoj tvrtki. Bez zaposlenja su ostale većinom one žene koje su zaradile bolna leđa za šivaćim i drugim strojevima. To im je bila jedina egzistencija i kakav takav prihod. Ostali prevareni i sada nikome ništa. Ugašena je doslovno i zadnja sijalica koja je svjetlila u proizvodnim pogonima i davala nadu da će možda biti bolje, ali od toga definitivno nema ništa. Ništa se više ne proizvodi, ostale su samo napuštene hale koje zjape prazne i ugašeni strojevi. Onaj koji bi trebalo najviše voditi brigu o tome, svojoj imovini, Podravska banka, čini ama baš sve suprotno. Ne vodi nikakvu brigu o tome. Kao razlučni vjerovnik je totalno nezainteresirana za budućnost nekadašnjeg požeškog giganta ali i za zgrade, opremu, strojeve, zemljište……

Dakle, Podravska banka kao razlučni vjerovnik ima pravo prvenstvenog namirenja jer ima zalog na svu imovini. Sav novac od prodaje, a što je bilo u vlasništvu nekadašnje Sloge odnosno Armanos studija, odlazi u korist upravo toj banci. Nema toliko vrijedne pokretne ili nepokretne imovine da bi se i drugi vjerovnici mogli namiriti. Neslužbeno doznajemo da se Podravska banka neće ni djelomično namiriti pa možda i zbog tog razloga ne vodi nikakvu brigu jer ako im je toliko tog propalo odriču se i onih “mrvica” koje im ne mogu ugasiti glad.

U kratkom razgovoru sa stečajnom upraviteljicom Sanjom Mišević doznajemo da ona ima najbolju namjeru da što prije nađe potencijalnog kupca i da okonča taj postupak. Kada bi do toga došlo možda bi se mogao vratiti barem mali dio nekadašnjeg sjaja te tekstilne industrije koja je svoje proizvode plasirala i u EU zemlje i imala kvalitetne i pouzdane poslovne partnere. Izgleda da od tih dobrih namjera nema ništa. Upravo zbog toga stečajna upraviteljica je u obvezi da počne s prodajom imovine čime bi se isključivo koliko toliko namirila samo Podravska banka.

Kako neslužbeno doznajemo za vrijeme samog stečaja, ali i prije otvaranja stečaja, napravljena su i određena kaznena djela koja su počinili članovi ranije Uprave Armanos studija i druge tvrtke nasljednice tog društva. Naime, članovi uprave i osnivači Armanos strudia d.o.o. po odlasku te tvrtke u stečaj uzeli su prostorije, strojeve i opremu u zakup koji su sklopili sa stečajnom upraviteljicom, a koja je taj ugovor o zakupu potpisala u dobroj vjeri. Nastupile su velike poteškoće da se strojevi, oprema i prostor vrate i da s njima raspolaže stečajna upraviteljica. jer se nisu poštivale ugovorne obveze. Čak su ostali i dužni tvrtki u stečaju više od šest mjeseci zakupnine korištenja svih pogona i radnih strojeva,

Bilo kako bilo, naša “Sloga”, nekad jedna od najvećih tekstilnih industrija u bivšoj državi, odlazi u povijest kao još jedan žalostan primjer propadanja hrvatskog gospodarstva.

Od Podravske banke smo zatražili da se očituju o njihovim daljnim namjerama oko proizvodnih pogona, srtojeva i opreme. Do objavljivanja ovog članka odgovor nismo dobili iako smo i telefonski zamolili što žurnije njihovo očitovanje. 

pozega.eu