Ponedjeljak, 22 Listopad 2012 12:05

Vlada od kupca traži dodatnih 30 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UPITAN DEVETI POKUŠAJ PRODAJE ZDRAVSTVENO REKREACIJSKOG CENTRA  -

LIPIK -  Iako se činilo da će deveta po redu prodaja Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik uspjeti, pregovori s potencijalnim vlasnikom su zapeli zbog 30 milijuna kuna poreza na dobit koje je od njega zatražilo Ministarstvo financija. - Grad Lipik ne sudjeluje u pregovorima oko kupnje pa ne znam detalje, ali sam nažalost, čuo kako bi sve ponovo moglo propasti – razočarano je kazao gradonačelnik Antun Haramija.2430-200x150-22-10-378-277
   Država je vlasnik 90 posto dionica ZRC-a koje je proteklih godina najprije preko Fonda za privatizaciju a potom Agencije za upravljanje državnom imovinom pokušavala prodati osam puta. Posljednja četiri puta prodaja je bila oglašena pod posebnim uvjetima, odnosno za jednu kunu, ali ozbiljnih kupaca nije bilo. Nakon što je Ministarstvo turizma ZRC uvrstilo u svoj Katalog investicijskih projekata javila se tvrtka Petrus Global Development sa sjedištem u Londonu koja je u ožujku poslala pismo namjere. Vlada je potom donijela odluku kako će prodaja ZRC-a ovaj puta ići neposrednom pogodbom pa je od Engleza zatražena obvezujuća ponuda i započeti su pregovori. Petrus je za ZRC ponudio 32 milijuna eura čime bi preuzeli nekretnine, poslovne aktivnosti i trenutno zaposlene u tvrtki. Usto su iskazali spremnost ulaganja u ZRC dodatnih 200 milijuna eura. Ponuda kupaca ZRC-a obuhvaćala je i preuzimanje dugova te tvrtke, oko 230 milijuna kuna, a država ih je oslobodila plaćanja zateznih kamata na taj dug. Iz Ministarstva financija je međutim, zatraženo da Petrus, zbog tih otpisanih kamate, plati 30 milijuna kuna poreza na dobit.  U Petrusu nisu s tim računali i traže od ministarstva da ih oslobodi poreza. Odgovoriti bi im se, navodno, trebalo ovih dana. - Ne mogu vjerovati da će 200 milijuna eura potencijalnih ulaganja u Lipik propasti zbog 30 milijuna kuna. Poslat ću dopis u Ministarstvo financija ali to je, nažalost, jedino što mi kao gradska uprava možemo učiniti – dodao je gradonačelnik Haramija.
   ZRC se prije rata sastojao od više objekata i bazena a u njemu je radilo 150 ljudi. Do sada je obnovljeni samo jedan mali hotel i bazeni koji su sada u vrlo lošem stanju pa ljetos nisu bili ni otvoreni. Tvrtka trenutno zapošljava 15 ljudi koji već mjesecima rade bez plaća.             (vm)