Subota, 13 Listopad 2018 10:52

Pokazni vinograd pokazao bogatu ovogodišnju berbu s odličnim sladorima i kiselinama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNI ZAVRŠETAK BERBE U VINOGRADU NA TRGU GRAŠEVINE U KUTJEVU -

KUTJEVO - Članovi Udruge vinogradara i vinara „Kutjevački vinari“ uz brojne goste i ove su godine na jedinstvenom Trgu graševine u središtu Kutjeva obilježila završetak berbe grožđa na sebi svojstven način i to završnim branjem grožđa na trsovima nasuprot Gradske kuće. Na ovogodišnjem simboličnom završetku berbe nažalost nije se pojavio nitko od Gradske uprave i čelništva. Zanimljivost manifestaciji svojim je dolaskom dao simpatizer udruge, poznati radijski voditelj i glumac Davor Dretar Drele koji je sa sobom doveo i tamburašku glazbenu skupinu Črleni lajbeki iz Zagorja.

Drele je malo u svom stilu pričao o vinogradi na koji je on dobio dugogodišnju koncesiju, ali i o brzini kojom on dobije, nakon berbe ovih trsova sa Trga graševine, butelje vina u svom gepeku. To je zaista zavidna brzina, jer samo nekoliko sati nakon berbe i večere on ima pun prtljažnik butelja vina, te se preporuča da i dalje vodi brigu o ovom kutjevačkom vinogradu. O ovogodišnjem urodu rekao je nešto vincilir gradskog vinograda, ove godine je to bio Ivica Perak, poznati enolog i vinar, koji je cijele godine brinuo o orezivanju, špricanju i zaštiti, prihranjivanju, te uspio dovesti vinograd do samog kraja i berbe. Vinograd je zaista u odličnom zdravstvenom stanju, bez ikakve bolesti, sa zdravim grozdovima koji su i po kvantiteti i kvaliteti dobili odličnu ocjenu. Novi vincilir za slijedeću godinu pokaznog vinograda bit će vinogradar i vinar Gojko Soldo iz Vetova. Znak za start berbe dao je predsjednik udruge vinara Ivan Grgić.

Nakon berbe porazgovarali smo s nekim od vinara, koji su uglavnom, što se tiče ovogodišnjeg uroda, svi zadovoljni i misle da dugo godina nisu imali tako dobru berbu, količinski, ali posebno dobru i po kvaliteti grožđa.

 - Iza mene je više od 30 berbi kroz godine koliko sam u ovom poslu. Niti jedna nije bila kao ova. Ove su godine izuzetno visoki prinosi, kvalitetno grožđe, a zdravstveno stanje besprijekorno. Berba se kod nekih vinogradara odužila i trebala bi ovih dana biti završena. Berba je krenula krajem kolovoza i evo još traje, a danas je 12. listopada. Moram naglasiti da je odnos kiseline i sladora izuzetno dobar iako se na početku berbe to nije tako pokazalo. Slobodno mogu reći da je ovo neponovljiva godina za vinogradarstvo pogotovo u ovom Kutjevačkom vinogorju. Ove godine ubirem grožđe s 12 hektara, a nešto ću ostaviti i za ledenu berbu. Očekujem i veću količinu ledene berbe ako budu zadovoljeni svi klimatološki faktori. Moram naglasiti i da smo morali proširivati kapacitete u podrumima što je rezultat kako sam i rekao visokih i kvalitetnih prinosa - rekao je poznati enolog, vinogradar i vinar Ivica Perak, koji za kvalitetu svojih vina svake godine osvaja niz šampionskih titula i zlatnih medalja. 

Zadovoljstvo ovogodišnjom berbom ne krije niti mr. sc. Branko Mihalj dugogodišnji dokazani vinogradar i vinar koji je za vinske kapljice u svom dugogodišnjem radu odnio visoka i prestižna priznanja na brojnim ocjenjivanjima kako u Hrvatskoj tako i svijetu. - U Kutjevu je berba, posebno graševine, u nijansama ista. Ovo ovdje Kutjevačko vinogorje je najbolje mjesto za uzgoj graševine. Možda je problem kod onih koji su malo lakomi pa imaju viška grožđa što će se odraziti na kvalitetu vina. Berba je kod mene pri kraju. Nešto ću ostaviti grozdova na trsovima za ledenu berbu. Samo mogu reći hvala Bogu na ovoj godini - rekao je Branko Mihalj dodajući kako je ove godine ubrao grožđe s gotovo pet hektara vinograda, s naglaskom da ne zna hoće li ikad graševina biti bolja. 

Malo skepse obzirom na ovako rodnu godinu istakao je jedan od naših najpoznatijih vinogradara i vinara Vlado Krauthaker, koji se boji velike hiper produkcije vina, jer su zapravo svi vinorodni položaji u Hrvatskoj, ali i u Europi imali odlične, iznadprosječne berbe. Pokazatelj toga je već za 20-tak posto smanjenje cijene vina u Europi, što će se svakako odraziti i na naše tržište, koje je posebno osjetljivo i zbog nekontroliranog uvoza vina. - Nadam se da će hiper produkciju vina država držati pod kontrolom, da će biti što manje sivog tržišta, što je nama vinarima jako bitno. Postoji jedan nered na hrvatskom tržištu i ne praćenje proizvodnje. Nadali smo se da će to urediti novi Zakon o vinu, no on nije donesen onako kako smo mi vinari to predlagali, nego onako kako su političari htjeli, a to ne valja. Kada su ovako velike količine grožđa može se očekivati u konačnom proizvodu svašta, i niže kvalitete, i dobrih i odličnih vina. Imali smo lijepu jesen, i svi koji su imali strpljenja čekati sa svojim berbama, imat će zaista lijepa vina. U početku berbe bilo je dosta nervoze i svi su krenuli jako rano u berbu, kada još kiseline nisu bile idealne. To se kasnije malo uravnotežilo i mislim da će ova godina biti jedna od vrlo dobrih, a negdje i odlična. Nije nam stalo sve u podrume pa smo morali proširivati. Sada trenutno beremo predikate koji će također biti jako dobri. Ukupno smo obrali svojih 40 ha vinograda, te preko 70 ha od kooperanata.