Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 19:12

Otvoren Eko centar za edukaciju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA ZA OČUVANJE HRVATSKIH VODA I MORA „SLAP“ -

ZARILAC – Udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora „Slap“ provodi niz aktivnosti i programa u Požeštini, a jedna od akcija je u protekle dvije godine bila adaptacija napuštenog i devastiranog školskog stana Područne škole u Zarilcu u kojoj je uređen Eko centar. – Sve potrebne radove na ovom uređenju obavljali su volonteri Udruge iz Zagreba, Požege, Grabarja i Zarilca, a troškove materijala snosili su iz vlastitih sredstava udruge – istakao je na svečanom otvorenju Eko centra predsjednik Slapa-a mr. sc. Ante Pavić. Svečanom otvorenju uz članove udruge i mještane nazočili su gradonačelnici i saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Zarilac je odabran kao plodan kraj koji demografski stagnira a vidjeli smo da ima perspektivu. Eko centar će obavljati edukacijske aktivnosti po pitanju poljoprivrede, ekološke proizvodnje hrane, regionalnog i održivog razvoja, a uz brojne partnere na projektima uključit će se lokalno stanovništvo i djeca koja ovdje rastu a tu bi trebala i da ostanu – istakao je dopredsjednik udruge prof. dr. sc. Marko Tarle. U predvorju novouređene predavaonice među prvima su svoje eko proizvode izložile tvrtka Grbić, bučine sjemenke, kruh s bućinim sjemenkama i bućino ulje, te tvrtka Voćarstvo Boić sa prirodnim sokovima i čipsom od jabuka.

Nakon svečanosti otvaranja kraći kulturno-umjetnički program izveli su učenici OŠ Fra Kaje Adžića iz Pleternice, zasvirali mali tamburaši tamburaškog orkestra a prirodno uzgojene šarane na rašljama u dvorištu Eko centra Zarilac pripremilo je osoblje Restorana Schön Blick.