Četvrtak, 01 Ožujak 2018 12:53

Hladni dani smanjuju količinu mlijeka

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

STOČAR MILAN MAJETIĆ IMA CERADU NA SVOJIM OTVORENIM ŠTALAMA KOJA ŠTITI KRAVE OD HLADNOĆE -

CEROVAC – Hladni dani i veliki temperaturni minusi svakako utječu i na stoku, posebno na mliječne krave, jer daju manje mlijeka. Tako je i kod stočara Milana Majetića u Cerovcu, koji ima oko 50 mliječnih IMG 3784krava u otvorenom uzgoju, tzv. lauf štala. No on je postavio ceradu na sve otvore na svojim štalama, te tako uspio zaštiti životinje od direktnog vjetra i hladnoće.

- Bavim se stočarstvom od malena, počeo sam sa svojim ocem, nastavio sam dalje, a evo sada je sa mnom u poslu i moj sin. Nedavno smo mi mljekari udruženi u Udrugu Simentalac napravili jedan iskorak i kupili Mljekaru BiZ gdje ja plasiram sve mlijeko, preko 700 litara dnevno od 50 mliječnih krava. Mi smo sada suvlasnici mljekare i sada dijelimo sudbinu gotovog proizvoda na tržištu, što mislim da će biti bolje i da ćemo imati veći ostatak dohotka, nego kad smo samo predavali mlijeko otkupljivačima. Imam desetak steonih krava sada, koje držim izdvojene – kaže Majetić, koji se prije nekoliko godina odlučio postaviti ceradne zastore na svoje otvorene štale.

- Nije to tada bila mala investicija, no mislim da se isplatila, jer evo kako vidite, vani je -16 stupnjeva, a unutra oko nule. Evo krave jedu normalno, sada ih pojačano hranimo silažom i lucernom. One ovakvu IMG 3786temperaturu podnose, leže normalno i odmaraju. Jedino je malo manje mlijeka, no to će biti samo kratkotrajno. Ja sam i na cijelu štalu postavio sendvič limene ploče koje izoliraju nisku i visoku temperaturu preko ljeta, a za ljeto imam ugrađene i ventilatore koji hlade zrak. Moje krave imaju i ostale pogodnosti od stroja za četkanje i pranje. Radimo ozbiljno ovaj svoj posao i blagodat životinja nam je na prvom mjestu – kaže Majetić koji je zadovoljan što se odlučio za ovu investiciju i pomogao svojem blagu da lakše preživi velike minuse.

Upravo gradi nove hale za mehanizaciju, jer se sprema nabaviti nekoliko novih strojeva uz pomoć EU natječaja Mjera 4.1. na koji natječaj je prijavio svoj projekt i očekuje povrat 50% investicije u novu mehanizaciju.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska