Utorak, 16 Siječanj 2018 09:34

Branitelji lakše do plasmana svojih proizvoda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREZENTACIJA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I PODRAVKE -

PAKRAC - U Gradskoj vijećnici u Pakracu održana prezentacija Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke tijekom koje su braniteljima s lipičkog i pakračkog područja predstavili potpisani Sporazum o suradnji u otkupu poljoprivrednih proizvoda zadruga hrvatskih branitelja.

Kao predstavnici Podravke obratili su se Branko Tušek i Goran Kovačić koji su najavili da će koprivnička tvrtka, s ciljem rasta domaće proizvodnje, uz poslovnu suradnju sa zadrugama hrvatskih branitelja vezano uz otkup poljoprivrednih proizvoda, proizvođačima pružati i stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji od same sadnje do berbe, a koja se odnosi na edukaciju, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda.

Stručnjaci iz Ministarstva hrvatskih branitelja Dalibor Bajči i Zvonko Beljo naglasili su da branitelji s područja gdje nisu organizirane braniteljske zadruge mogu očekivati pomoć Ministarstva u osnivanju istih radi zajedničkog nastupa kao potencijalnih kooperanata Podravke, a sve u svrhu zapošljavanja ili ostvarivanja dodatnih prihoda za braniteljsku populaciju.

Branko Tušek je istaknuo neke poljoprivredne kulture koje za kojima Podravka ima najveće potrebe pa je tako rekao da im je ove godine potrebno 30 000 tona pšenice, 10 000 tona paprike za ajvar, 12 000 tona rajčice, 1 000 tona krastavaca, 600 tona šljiva... Spomenuo je i otkupne cijene rekavši da, ovisno o kvaliteti, pšenicu plaćaju 3 lipe više od tržišne cijene, zatim 3 kn za kilogram šljive, višnju plaćanju 3,10 kn/kg, papriku za ajvar 2,70 kn/kg, feferone ljute 7 kn/kg, feferoni blagi 4 kn/kg, a ekstra klasu krastavaca 7 kuna za kilogram.

Podravka braniteljima nakon potpisivanja ugovora nudi i stručnu pomoć u analizi tla i sjemena, stručni nadzor zasađenih površina te kreditiranje u repromaterijalu, a isplata se vrši najkasnije 30 dana nakon isporuke proizvoda.

Tekst/foto: compas.com.hr