Petak, 20 Listopad 2017 18:37

Od grozdova s Trga graševine Drele očekuje 1200 butelja vina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNA BERBA VINOGRADA ČLANOVA KUTJEVAČKIH VINARA -

KUTJEVO – Već tradicionalno članovi Udruge „Kutjevački vinari“ na jedinstvenom Trgu graševine u središtu grada Kutjeva obilježavaju završetak berbe grožđa u svojim vinogradima, završnom berbom grožđa na oglednom vinogradu na samom trgu. U tom vinogradu svaki član udruge „Kutjevački vinari ima jedan trs, koji svaki vinogradar orezuje, dok za ostalo održavanje brine svake godine drugi član.

Simpatizer udruge, poznati radijski voditelj, glumac i pjevač Davor Dretar Drele koji je ranije od Kutjevčana dobio na korištenje dio tog vinograda usred grada bio je domaćin svečanosti pozdravivši brojne vinare i goste nakon čega su obrali trsove.

- U svijetu je trend ubrzanje proizvodnih procesa pa ja očekujem da od ovog grožđa večeras dobijemo vino – kazao je duhoviti Drele i dodao da sa tih trsova na Trgu graševine očekuje od 600 do 1200 butelja kvalitetne kutjevačke graševine.
Njegov vincilir Kruno Sontaki podnio je izvješće o obradi ovog vinograda, a druženje sudionika uz bogatu trpezu i odabranu kapljicu iz kutjevačkog vinogorja nastavljeno jer u objektu „Venjski štagalj“ u Venju, vlasnika Zvonka Škopeca.

Drele je tu priredio Zagorsku večer jer su za njim stigli zagorski svirači „Optimisti Zagorja“ predstavivši se širokim repertoarom, a svirali su isključivo na akustičnim instrumentima među kojima su tri puhačka kao što su trube i klarinet. Njihov nastup je oduševio sudionike fešte, a Drele je donio „Letvu za 5“ kao svojevrstan suvenir sa pet razmaknutih čaša koje zajedno piju naiskap pet osoba zajednički podižući letvu sa čašama napunjenim vinom. Tu su se izredale tri skupine po pet osoba među kojima su bili Dalmatinci i Zagorci pa je to zanimljivo natjecanje oduševilo sudionike. Jedan od sudionika bio je i zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar koji je Dreletu uručio uplatnicu za dug gradu zbog „neplaćene koncesije za vinograd“. Pri tome je Dalmatinka proglašena za najbolju Zagorku zahvaljujući temeljitom ispijanju čaša pa je od Dreleta dobila prigodno priznanje.

Članovi Kutjevačkih vinara zadovoljni su kvalitetom grožđa ove godine u svojim vinogradima, a urod je sav u bačvama na vrenju. Sad se treba pokazati i tko je bolji podrumar i vinar.