Breadcrumbs

Petak, 24 Kolovoz 2012 10:31

Blagoslovljen križ na temeljima crkve

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NA DAN SV. PROROKA ILIJE U STRIJEŽEVICI -

STRIJEŽEVICA – Upravo na dan sv. proroka Ilije na mjestu davno srušene crkve sv. Ilije u Striježevici, mještani i vjernici okupili su se na posveti križa koji je postavljen na temeljima nove crkve. Na križ je postavljena i ikona sv. Ilije koju je poklonio Bruno Horvat iz Požege, a sve je blagoslovio pakrački paroh Đorđe Teodorović.

- Na molbu i traženje stotinjak građana i mještana, mogu reći i Srba i Hrvata koji su na neki način živjeli ili dolazili na ovaj prostor, na proslave svetog Ilije, i na njihovu želju da se obnovi hram i potakne održavanje narodnog zbora na dan sv. proroka Ilije. Inicijativa je da se postavi krst s ikonom sv. Ilije čiji je hram ovdje izgrađen 1774. godine, a crkva je srušena 1941. godine od strane ustaša. Nekoliko puta se kasnije pokušavala pokrenuti izgradnja, a krajem 80-tih godina postavljeni su temelji za nešto manji hram. Sada ćemo pokušati nastaviti tu izgradnju – rekao je Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije i jedan od inicijatora uz Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije.

Nakon posvete svoje nastupe imali su članovi srpskih folklornih društava Prosvjeta iz Daruvara i Garešnice koji su izveli splet narodnih igara i pjesama, a nakon toga je uslijedilo tradicionalno narodno veselje. Ovaj blagdan slave petnaestak naselja od Zvečeva do Tisovca i Kamenske.