Breadcrumbs

Srijeda, 22 Kolovoz 2012 12:01

Iz Požeštine krenulo više od 2.000 pješaka

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

HODOČAŠĆE U VOĆINSKO MARIJANSKO SVETIŠTE -

STRAŽEMAN / VOĆIN –Po 49. puta iz Stražemana je kolonu hodočasnika poveo stražemanski župnik msgr. Jozo Devčić od crkve, na put dug 35 kilometara koji uglavnom vodi kroz šumu preko Leštata, Zvečeva, Đedovice do marijanskog svetišta u Voćinu, župne crkve Pohoda blažene djevice Marije, poznatije kao gospa Voćinska. Crkva je u potpunosti prošle godine završena nakon deset godina gradnje, te blagoslovljena uoči blagdana velike Gospe, a prošle godine je i prvi puta išla kolona hodočasnika u novu crkvu.

Glavnoj koloni pridružuju se hodočasnici iz drugih župa i drugih pravaca, tako da je kolona na prvom odmorištu na Leštatu brojila više od 2.000 pješaka. Na ovom odmorištu već niz godina hodočasnike dočekuju lovci iz tamošnjeg lovačkog društva i okrijepe ih vodom, sokovima i svježim pekarskim proizvodima. Tradicija je to koju mnogi ne propuštaju, upravo pješice prijeći ovaj put, u miru hodanja i molitve naći svoj duševni mir. Neki to hodočašće prate od prvih dana, a neki mu se vraćaju. Neki odlaze moliti za zdravlje svojih bližnjih, neki za posao, a neki čak uzmu godišnji odmor da ne bi propustili hodočašće.

U Voćinu se okupilo više tisuća hodočasnika

U svetištu Gospe od utočišta u Voćinu, biskupijskom marijanskom svetištu okupilo se 21. kolovoza tisuće hodočasnika na tradicionalnom hodočašću vjernika iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je željezanski biskup iz Gradišća msgr. dr. Egidije Živković u zajedništvu s dijecezanskim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem i bjelovarsko-križevačkim biskupom msgr. dr.Vjekoslavom Huzjakom te brojnim svećenicima.

U uvodu slavlja biskup Živković pozdravio je sve nazočne istaknuvši radost što je na ovom slavlju. – Bio sam na ruševinama ove crkve, a sada sam u srcu ganut i ne mogu vjerovati da je ljubav ovo opet mogla izgraditi – poručio je biskup Živković dodajući da nas Marija, Isusova majka uvijek s radošću očekuje u svojim svetištima. Njezina svetišta su mjesta odmora za našu dušu, mjesta gdje se imamo kome potužiti i gdje imamo kome izručiti sve svoje poteškoće.    (vp, at)