Srijeda, 16 Kolovoz 2017 18:06

Komemoracija i sjećanje na 1.368 nevinih žrtava u Sloboštini

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEŠKI ANTIFAŠISTI ORGANIZIRALI KOMEMORACIJU -

SLOBOŠTINA – Komemorativnim skupom u Sloboštini članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega prisjetili su se 1.368 žrtava, uglavnom žena, djece i staraca koji su svoje živote tragično završili u pet bunara u Sloboštinu upravo na davnašnji dan 16. kolovoza 1942. godine. Stradali civili bili su stanovnici okolnih sela i stanovništvo s područja Kozare koji su prije toga stradanja dotjerani u naš kraj. Ovu akciju likvidacije provele su snage okupatora potpomognute ustaškim pripadnicima.

Komemoracija je i ove godine održana na mjestu gdje su žrtven bačene u bunare i gdje je nekad o tome osvjedočio veliki spomenik majke s djetetom u naručju, a danas srušeni spomenik, te na mjestu gdje su žrtve pokopane u masovnim grobnicama. I na toj lokaciji srušen je spomenik. Mjesto sa grobnicama prije nekoliko godina obnovili su požeški Antifašisti, uredili i ogradili prostor. Na ta tragična zbivanja, ali i nebrigu šire zajednice da se dostojno uredi ovo mjesto gdje je stradalo toliko mnogo ljudi, podsjetila je predsjednica Udruge Kata Holjevac i potpredsjednik udruge Milan Radović.

Okupljenima na komemoraciji obratio se i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, te predsjednik Srpskog narodnoga vijeća Milorad Pupovac koji je ujedno i najavio obnovu ovog, ali i drugih spomenika antifašističke borbe. Komemoraciji su nazočili i Dragana Jeckov zastupnica Hrvatskog sabora, Miroslav Grozdanić, zamjenik požeško-slavonskog župana, Nikola Ivanović zamjenik gradonačelnika grada Pakraca, Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma, članovih antifašističkih udruga iz Pakraca, Lipika, Daruvara, Zagreba, Vukovara, Bosne i Hercegovine, te mještani okolnih sela.
U porušenoj crkvi u Sloboštini, požeški paroh Aleksandar Bijelić predvodio je molitvu za duše stradalih. Prigodnu poemu „Pet bunara“ autora Mate Hodaka, koja govori o ovom stradanju, recitirali su Kazimir Semunović i požeških glumci.