Breadcrumbs

Subota, 30 Lipanj 2012 18:26

Raste broj prodavača droge

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV DROGE  -

POŽEGA - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv droge u Požegi je bila organizirana  zanimljiva edukativna akcija u sklopu koje su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i Obiteljskog centra građanima dijeliti informativne letke te s njima razgovarali na temu kako što ranije prepoznati znakove zloporabe droge. Policijski su službenici prezentirali uzorke droga dok je udruga „Pet +“ izložila različite ukrasne i uporabne predmete, nastale  realizacijom programa za resocijalizaciju i rehabilitaciju ovisnika, koji se nalaze u komuni u Sloboštini.

P6274653U prvih šest mjeseci ove godine na području Požeško-slavonske županije zabilježeno je 50-ak kaznenih djela zloporabe opojnih droga od kojih se čak 20 posto odnosi na prodaju droga a ostalo na posjedovanje ili navođenje drugih na konzumiranje opojnih sredstava.

Ono što raduje prema riječima  Josipa Vidovića policijskog službenika svakako je činjenica da broj evidentiranih ovisnika o teškim opojnim drogama nije u porastu i već se godinama kreće između 25 do 30 ovisnika. Ono što zabrinjava, dodaje svakako je   činjenica da su sve brojniji oni koji prodaju drogu.

P6274659- Možemo reći da je u zadnje dvije godine 30-ak osoba s područja PU Požeško-slavonske završilo u zatvoru zbog prodaje opojnih droga. To je ipak popriličan broj ako se uzme u obzir činjenica da smo mi mala, pretežito ruralna sredina. Minimalna zatvorska kazna za to kazneno djelo je minimalno tri godine - kaže Vidović dodajući kako u policiji puno truda ulažu u prevenciju.

Na liječenju od ovisnosti u stambenoj zajednici u Sloboštini nalazi se i 30-godišnji Zagrepčanin koji kaže kako je desetak godina bio ovisnik. - Sve je počelo sa znatiželjom,  marihuanom i lakšim drogama a završilo s onim težima te sam vrlo brzo sa 16 godina završio na heroinu. Onda su počeli problemi. Proces odvikavanja je dugotrajan i mukotrpan i u par navrata sam to pokušavao i ponovno posustajao. Sada sam tu i vjerujem da je to pravo mjesto. Dosta je teško. Potpora obitelji mi puno znači i da nije njih ni ja danas ne bi bio ovdje gdje jesam i ne bih se liječio niti bih se odlučio na liječenje. Iz svoga iskustva mogu reći da je stara sredina uistinu problem ukoliko čovjek neke stvari nije raskrstio u sebi. Ipak se definitivno jedno vrijeme te stare sredine treba kloniti barem dok si čovjek ne kreira novi život i postavi nove ciljeve. Tada ni stara sredina neće biti problem. Naravno moje su želje vezane uz to da  imam normalan život, da budem uspješan u poslu i da zasnujem svoju obitelj - kaže naš sugovornik.

P6274677Zlatko Sliško iz Centra za socijalnu skrb  ističe  kako veliku ulogu u svemu ipak imaju roditelji i okolina. - Kad roditelj kod svog djeteta uoči pad odgovornosti, da dijete postaje neuredno i izbjegava obveze, ne ide na nastavu, ima loše ocjene, dugo spava u zamračenim prostorijama i slično sve su to alarmirajući pokazatelji da se nešto događa i važno je reagirati - kaže Sliško.

Zato ovakve edukativne akcije slažu se svi i te kako pridonose prevenciji kod mladih ali i pomažu roditeljima da se što ranije upoznaju s eventualnim problemom ovisnosti svog djeteta. Na taj način i oni ali i svi ostali blagovremeno mogu reagirati.

S preventivom u najranijoj dječjoj dobi bave se u Obiteljskom centru požeško-slavonske županije. - Obiteljski centar uključuje se u sve akcije borbe protiv ovisnosti. Naše aktivnosti su usmjerene više na osnaživanje djece kada dođu u te neke rizične godine da steknu otpornosti u tim najmlađim godinama  rekla nam je Sonja Paprić, stručni radnik odgajatelj u Obiteljskom centru.

Posebno na prevenciji radi se u Zavodu za javno zdravstvo sa timovima koji rade svaki dan, a posebno ponedjeljkom i srijedom sa ovisnicima o drogama, kaže Zlatko Sliško, socijalni radnik, član tima. -  Zadovoljni smo dolaskom osoba koji traže pomoć, jer je važno se ima gdje obratiti, da ne bude na ulici, da budu u sustavu, da budu pod kontrolom. I za ovisnike je bitno da su u sustavu jer nisu pod kaznenom odgovornosti a dobivaju prepisano od liječnika svoju terapiju od nekoliko tableta heptanona. Oni se na taj način postepeno odvikavaju, izbjegavaju krize, imaju psihoterapiju, razgovor s stručnjacima, a povezani smo i s Zavodom za zapošljavanje da osobe koje su se izliječile postepeno uvedemo u svijet rada. Može se za one koji su čisti od droge organizirati i dodatno osposobljavanje za poslove koje žele i koje mogu raditi.

V.Re. i V. Pr.