Breadcrumbs

Petak, 29 Lipanj 2012 18:39

Kupuju im hranu i pronalaze udomitelje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VRTIĆARCI PROVODE PROJEKT POMOĆI NAPUŠTENIM PSIMA   -

LIPIK - Već godinu dana mališani lipičkog dječjeg vrtića Kockica i njihove tete provode projekt kojim pomažu napuštenim psima iz skloništa pakračke Veterinarske stanice u naselju Bučje. Uz poruke Volite nas i Ne dozvolite da nas gledaju kroz rešetke u projekt su nastojali uključiti i građane. - Svaka dva mjeseca fotografirali smo napuštene pse i njihove fotografije lijepili na panoe. Građane smo tako jednostavno pozivali: Ne kupujte kućne ljubimce, posvojite prijatelja – rekla je voditeljica projekta Tatjana Benković.

Lucija Majcan, Emili Papić, Petra Papaik, Josip Gudac, Bruno Salvador, Filip Matijević i Marko Hudeček pripadaju starijoj skupini vrtićke djece koja je posebno bila aktivna oko pomoći napuštenim psima. S tetama su izradili dvije kasice prasice i postavili ih u vrtiću te Gradskoj knjižnici. U kasicu u vrtiću dobrovoljne priloge ubacuju oni sami, njihovi roditelji i tete a u onu drugu svi građani koji navraćaju u knjižnicu. - Kad skupimo novac kupimo hranu za pse. Ja od džeparca uvijek malom odvojim za kasicu – kazala je Lucija. - Ja sam udomila jednog psa, zove se Keti. Bilo mi ga je žao što je napušten – rekla je Emili. - Išli smo s autobusom u sklonište, tete su nas vodile da vidimo pse. Tužni su onako sami – dodao je Josip.

Čim prođe ljetni odmor mališani i njihove tete ponovo će poći do skloništa i odnijeti psima hranu. Projekt pomoći i zbrinjavanja napuštenih pasa će se nastaviti provoditi a u njega će se postepeno uključivati i djeca koja će tek poći u vrtić. - Djeci pokušavamo objasniti da životinje nisu krive što su ostavljene i što su možda, postale zvijeri. Ujedno ih učimo da imaju odgovornost prema drugima a ne samo prema sebi. Sa zadovoljstvom mogu reći da su zbog našeg projekta, te uz pomoć nekih udruga, svi psi udomljeni pravovremeno i do sada niti jedan nije eutanaziran – istakla je na kraju Tatjana Benković.       (vm)