Srijeda, 01 Ožujak 2017 09:24

Kako je sve počelo – srpska pobuna u općini Pakrac 1990-1991.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAC - Doc. dr. sc. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao je predavanje „Kako je sve počelo - srpska pobuna u općini Pakrac 1990.-1991.“ Predavanje je održano u Gradskoj knjižnici Pakrac, a predavanjem je započelo višednevno obilježavanje 26. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj kojeg organiziraju Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Grad Pakrac, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te Udrugom djece branitelja Domovinskog rata Pakrac. „

IMG 0422- O svemu onom što se dogodilo prije 1./2. ožujka 1991. godine treba još puno govoriti i puno pisati, a upravo to čini Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta - predstavila je predavača ravnateljica knjižnice Monika Lucić-Fider te dodala kako je već prije par godina u Pakracu predstavio zbornik „Srpska pobuna u zapadnoj Slavoniji“ koji se može vidjeti i posuditi u knjižnici. - To je zbornik radova koje govore upravo o događajima što su se zbivala na našem području tijekom ratnih 1990-ih godina. Također je i autor knjige „Imas puska, imas pistol“ koja govori o svemu što se događalo tijekom operacija mirovnih snaga UN-a u okviru UNPROFOR-a na području zapadne Slavonije - dodala je ravnateljica Monika Lucić-Fider te pozdravila predavača koji je već četvrti put u Pakracu i prisutne gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević i Miroslav Ivančića, predsjednika UHPBPL, kao predstavnika udruge koja u suradnji s Gradom Pakracom već niz godina organizira svečano i dostojanstveno obilježavanje obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu uz sve ostale slušatelje ovog povijesnog predavanja.

- Paradoks je što je naše društvo preplavljeno poviješću. Preplavljeno je sjećanjima, knjigama i časopisima. Imate dojam kako se o našoj povijesti gotovo sve zna. Pogotovo najnovijoj, ali zapravo kad malo zagrebete pod površinu, to često nije tako. U našoj nestručnoj javnosti dominiraju vrlo površna tumačenja povijesnih događaja iz druge polovice 20. stoljeća - rekao je u uvodu predavanja Ivica Miškulin te izrazio nadu kako će aktualni napori Vlade RH za otvaranjem arhiva do 1990. uroditi plodom. - Mada se ja ne bih zaustavio na tome. Zagovornik sam da se otvore arhivi sve do 1995. godine, do kraja „Bljeska“ i „Oluje“ jer toliko dokumentacije važne za našu najnoviju povijest imate dostupnu na web-stranicama Haškog suda te više nema svrhe da se ostalo drži u bunkeru ili iz nekog razloga zatvorene - dodao je Miškulin koji smatra kako je Domovinski rat početak samostalne Hrvatske, ali isto tako i kraj komunističke Hrvatske te iz ove perspektive 1995. je granična godina. Tijekom predavanja uz razne događaje s početka srpske pobune u Pakracu 1. i 2. ožujka 1991. godine te kasnije ratne jeseni 1991. godine i dolazak snaga UNPROFOR-a 1992. godine, Miškulin se osvrnuo i na VRA „Bljesak“ kojom je 1995. godine oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije. Za akciju „Bljesak“ Miškulin kaže kako je najuzornije i najhumanije provedena oslobađajuća vojna akcija tijekom cijelog Domovinskog rata i svih ratova na području bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih jer je prošla bez većih posljedica na civilno stanovništvo.

Tekst/foto: G. Vukić