Breadcrumbs

Četvrtak, 28 Lipanj 2012 15:33

Nitko nema pravo ubiti začeti ljudski život

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POČELO PRIKUPLJANJE POTPISA PROTIV ZAKONA O POMOGNUTOJ OPLODNJI  -

U svim župama Požeške biskupije počelo je 24. lipnja prikupljanje potpisa potpore Zahtjevu Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije i crkvenih udruga dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj glede Prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Potpisi će se prikupljati do 1. srpnja.

U zahtjevu se među ostalim upozorava da neki javni dužnosnici nastupaju selektivno i nedemokratski, nazivajući argumentirane stavove velikog broja hrvatskih građana svjetonazorskim.

– Tražimo da predlagatelj zakona i zastupnici u Hrvatskom saboru, bez obzira na stranačku pripadnost, u daljnjoj raspravi o navedenom zakonu s većom demokratskom otvorenošću saslušaju i prihvate mišljenje struke i građana o važnim i osjetljivim pitanjima ljudskog života kako bi se opravdane izmjene ugradile u zakon da bi on služio općem dobru – poručuje se u Zahtjevu.

Isto tako u njemu se upozorava da se najveći broj znanstvenika u svijetu i kod nas slaže da ljudski život počinje začećem.

– Na temelju toga tražimo da Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji svakom začetom ljudskom biću prizna neotuđiva prava koja mu jamče relevantni dokumenti međunarodne zajednice i hrvatske države, među kojima je Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima, Konvencija o pravima djeteta, Ustav Republike Hrvatske, Obiteljski zakon Republike Hrvatske i Zakon o suzbijanju diskriminacije. Smatramo da Zakon o pomognutoj oplodnji ni zbog kojih razloga ne smije odstupiti od načela navedenih u spomenutim dokumentima i treba zajamčiti potpunu zaštitu prava na život svakog začetog ljudskog bića. To pravo utemeljeno je u etičkim načelima civiliziranog društva – ističe se u zahtjevu čijim je potpisnicima nedopustivo da se zamrzavanje većeg broja ljudskih zametaka opravdava liječenjem neplodnih žena.

Dodaju da nitko nema pravo izložiti smrtnoj opasnosti ili predati u smrt određeni broj začetih ljudskih života da bi se rodio drugi život.

– Smatramo neprihvatljivim stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja i izvan obiteljskog okružja. Ne može nitko zbog bilo kojeg interesa oduzeti pravo bilo kojem ljudskom biću na naravno začeće u braku muškarca i žene, na oca i majku, na život i rast u obitelji – upozoravaju potpisnici zahtjeva dodajući da povijest svjedoči da kultura koja ne štiti najslabije članove društva i ne poštuje temeljna moralna načela nema budućnosti.

Prikupljeni potpisi uputit će se Hrvatskom Saboru.