Utorak, 27 Prosinac 2016 09:23

Uz violinu, šargiju i narodne pjevače pjevali Komušani i Posavljaci

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

5. BOSANSKO PRELO UDRUGE KOMUŠANA I PRIJATELJA KOMUŠINE -

POŽEGA – Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz općine Brestovac organizirala je po 6. puta, sada već tradicionalno Bosansko prelo koje se godinama organizira između Božića i Nove godine, kada se svi raspršeni po Hrvatskoj i inozemstvu nađu na okupu sa svojim obiteljima. Prilika je to da se uz violinu i šargiju zapjevaju pjesme i zaigra kolo. U tome su svima pomogli prvenstveno domaćini iz KUD-a Komušina, zatim gostujući pjevači i izvorne pjevačke skupine, grupa Izvornjačka duša braće Jozić, te pjevači Anto Ilić Olja i Mirko Ilić. KUD Komušina iz Brestovca u originalnim narodnim nošnjama toga kraja izveo je nekoliko bećaraca i poveo kolo kroz dvoranu Bijele kuće u Blackom.

- Udrugu koju smo osnovali prije pet godina, sačinjavaju uglavnom Komušani, koji su doseljeni ili protjerani iz Bosne. U sklopu udruge djeluje i naše Kulturno umjetničko društvo koje njeguje običaje našeg kraja i koje ćemo ovdje na prelu i prezentirati. Oni će izvesti nekoliko kola koja su se tradicionalno igrala u Komušini, kolo pruđa i cik cak. Bake su uglavnom naučile djecu koja su aktivna u folkloru i ako su ovdje rođena u Požeštini naučila su igrati ta kola. Nošnje su nam zadavale najviše problema jer uglavnom za vrijeme rata nije se stiglo ponijeti, nego su naše bake to same šivale, a nešto je kupljeno iza rata u Bosni. Kod nas je po tradiciji instrumenti šargija i violina, od Usore pa do Save– rekao je predsjednik Jozo Ilić, koji se zahvalio općini Brestovac na pomoći u organizaciji i pokroviteljstvu, te supokroviteljima Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požega. Bosansko prelo otvorio je u ime pokrovitelja predsjednik Općinskog vijeća Brestovac, Tomo Vrhovac. 

Uz svečanu večeru organizatori su pripremili i bogatu tombolu uz brojne sponzore i prijatelje, a glavna nagrada je bila bijela violina. Dio sredstava prikupljenih ovim prelom udruga namijeni u humanitarne svrhe.

Tekst/foto: Vladimir Protić