Nedjelja, 11 Prosinac 2016 11:14

Zdravi stilovi života

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

8. MEĐUNARODNI STRUČNO-EDUKATIVNI SIMPOZIJ „ŠTAMPAROVI DANI“ -

PLETERNICA – Po 8. puta na području Požeštine Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar organizirala je trodijelni simpozij pod nazivom „Zdravi stilovi života“. Stručno edukacijski simpozij Štamparovi od svojih početaka narastao je na respektabilnu javno zdravstvenu manifestaciju, organiziran je na visokoj razini uz sudjelovanje brojnih eminentnih stručnjaka iz Hrvatske i susjednih država. Stoga sve pohvale idu mladom požeškom liječniku iz OŽB požega, Ivanu Vukoja, koji je predsjednik UNZ Andrija Šmapar koji je i inicijator Štamparevih dana, te organizator svih ovih godina.

IMG 9901- Ponosni smo što je od 8. do 11. prosinca 2016. godine organiziran 8. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani, trodijelni simpozij koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave te Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Jedna od etapa simpozija jesu radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, koje su održane 8. i 9. prosinca 2016. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici te satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully. Aktivnost ima za cilj podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja prevalencije međuvršnjačkog nasilja – naglasio je dr. Ivan Vukoja.

U drugoj etapi simpozija sudjelovali su educirani studenti i mladi liječnici koji su su stanovništvu s područja Općine Velika mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi koji su ujedno vršili ankete o kvaliteti života i življenja. 

IMG 9921Ovogodišnji Simpozij Zdravi stilovi života koji je održan u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica organiziran je u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Europskim društvom za higijenu i dizajn. Suorganizatori su bili Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Tehnološki fakultet Tuzla (Bosna i Hercegovina), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, Dom zdravlja Gadžin Han (Republika Srbija), Dom zdravlja Tomislavgrad (Bosna i Hercegovina), Udruga za neuropsihijatriju, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Hrvatska udružba obiteljske medicine, Hrvatsko društvom mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, Panonski institut za narodno zdravlje, Međunarodni institut za zdravlje mozga i HUMS Požega.

Sudionike su redom pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora dr. Maksimilijan Mrak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, u ime međunarodnog organizacijskog odbora okupljene je pozdravio prof. dr. sc. Midhat Jašić, u ime znanstvenog odbora dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Klarica, a u ime Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademkinja Vida Demarin, te ispred domaćina, dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić i zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand troha.

IMG 4145- Pleternica postaje prepoznatljivo mjesto znanstvenih događanja i uistinu, bez imalo lažne skromnosti mogu reći da se radi o najvećem, a javnost će reći da li je to i najbolji znanstveni događaj u Županiji. Prepoznati smo ne samo u lokalnoj zajednici već i šire o čemu govore i partnerstva s najznanstvenijim institucijama u RH, recimo sa Sveučilištem u Zagrebu, a tu su i međunarodni partneri. Tema je aktualna – Zdravi stilovi života . Sve ono što nas muči, sve ono što možemo mijenjati, a trudimo se to ne raditi, možemo čuti ovdje i motivirati se kako što po tom pitanju dalje činiti. Prijavljenih sudionika je više 140, za sada došlo stotinjak, među kojima je i akademkinja Vida Demarin – rekao je dr. Vukoja.

Simpozij je koncipiran da se kroz njega obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cjeloviti pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne.

Akademkinja Vida Demarin otvorila je Simpozij predavanjem o životnom stilu i zdravlju mozga, doc.dr.sc. Marinko Dikanović iznio je problematiku oko neurogenog plućnog edema, a prof.dr.sc. Dževdet Smajlović o prehospitalnom tretmanu moždanog udra.

IMG 4148Anamarija Jurić i Anja Tiljak održale su predavanje o displipidemiji, dok je prof.dr.sc. Adrijana Včeva održala je zanimljivo predavanje o laringofaringealnom refluksu. Doc.dr.sc. Ines Banjari osvrnula se o uhranjenosti djece školske dobi, a prof.dr.sc. Muharem Zildžić o promociji zdravih stilova života školske djece, dok je prof.dr.sc. Midhat Jašić stavio naglasak na rizike prekomjernog i nedovoljnog unosa joda hranom.

Ivan Malenica održao je predavanje o inspekcijskom nadzoru u zdravstvu, dok je Miroslav Dubovečak govorio o menadžmentu u zdravstvu, a prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak upoznao je okupljene o e Kartonu.

Prof.dr.sc. Jadranka Božikov predstavila projekt e Zdravlje, a Nada Kosić Bibić projekt „Budi DRUGačiji“. Dr. Jasmina Kovačević upoznala je nazočne na simpoziju o otvorenom Centru zdravlja u sklopu požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo dok je Vedran Zubčić održao predavanje o kirurškom liječenju blefarospazma, a Sabina Cviljević o prevalenciji i antimikrobnoj osjetljivosti ureaplazme i mikoplazme. Bilo je zanimljivo predavanje Marije Perić koja je naglasila važnost ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice.

Sudionici seminara obišli su pri kraju Vinariju Slavka Perića u Velikoj, degustirali kvalitetna vina, a seminar je na kraju završio druženjem uz slavonske specijalitete u HEP NOC-u.