Nedjelja, 18 Rujan 2016 11:09

Osmansko Carstvo i aspekti osmanskog razdoblja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LJETNA ŠKOLA POVIJESTI U POŽEGI ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA -

POŽEGA - Ove godine, po treći puta, Povijesno društvo Požega organiziralo je Ljetnu školu povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola u suradnji s Katoličkom gimnazijom, koja traje dva dana. U školi je sudjelovalo sedam profesora i 57 učenika, što je najveći broj do sada.IMG 1464

- Tema ovogodišnje Ljetne škole povijesti je Osmansko Carstvo. Učenici će se kroz niz predavanja i radionica upoznati s različitim aspektima osmanskog razdoblja poput osmanske arhitekture, predodžbi o Osmanlijama, prehrane, osmanske vojske i religije u osmanskoj državi. Našu kulturu odredila su, između ostaloga, i prožimanja s obilježjima osmanske kulture. Neke riječi, ali i svakodnevne navike i danas su svjedoci osmanskog perioda. Pokoja psovka, izreka, ali i navika nošenja papuča te neka omiljena jela poput pite vuku svoje porijeklo iz naše osmanske prošlosti. Znanstvenici koji se bave izučavanjem mentaliteta sasvim sigurno bi mogli nešto reći o tome kako su i osmanski aspekti oblikovali mentalitet ljudi u ovom dijelu Europe – istakao je Vinko Tadić, predsjednik društva i koordinator Ljetne škole povijesti.

Drugog dana škole slijedila je terenska nastava u Sarajevu, gdje su se polaznici neposredno upoznali s materijalnim ostacima osmanskoga razdoblja. Učenici si imali mogućnost dovesti u odnos svoje spoznaje, stečene na predavanjima i radionicama prethodni dan, s materijalnom kulturnom baštinom osmanskoga perioda, ali i razvijati svijest o potrebi očuvanja i zaštite IMG 1479spomenika kulture te njegovanju različitosti i tolerancije prema drugačijima u cilju unapređenja multikulturalnosti i kulture dijaloga te svakog plemenitog nastojanja u našoj lokalnoj zajednici nasuprot radikalizmu i isključivosti. Posjetom Sarajevu pokušat ćemo učenicima približiti prožimanja islama s kršćanskom civilizacijom u njezinoj pravoslavnoj i katoličkoj varijanti, ali i bogatim odrednicama židovstva.

- Osim usvajanja temeljnih sadržaja tijekom ovogodišnje Ljetne škole naglasak smo stavili na funkcionalne zadatke, prije svega na razvijanje sposobnosti snalaženja u vremenu i prostoru, uočavanja uzročno-posljedičnih veza, kritičkog mišljenja, logičkog zaključivanja, izdvajanja bitnih sadržaja i tome slično – kaže Tadić, koji se nada da će se ovaj vrijedni projekt nastaviti u budućnosti. Zahvalio se svim učenicima na odazivu, a posebno njihovim mentorima, predavačima i voditeljima pojedinih radionica, koji su izdvojili mnogo slobodnog vremena u pripremanju izlaganja i radionica. Posebnu zahvalu upućuje partneru na ovom projektu, Katoličkoj gimnaziji na čelu s ravnateljem prof. Ivanom Bedeničićem.