Subota, 25 Lipanj 2016 17:25

„Prisežem“ gromoglasno je prisegu dalo 50 ročnica i 448 ročnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

17. NARAŠTAJ ROČNIKA NA DRAGOVOLJNOM VOJNOM OSPOSOBLJAVANJU -

POŽEGA - Središtu za temeljnu obuku ročnika u Požegi požeška vojarna 123. brigade HV ponovno je bila u središtu zbivanja nekoliko tisuća ljudi. Odvijala se svečana prisega 17. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, kojoj je nazočilo 50 ročnica, 448 ročnik, visoki gosti i izaslanici, vojnici, dočasnici i časnici te nekoliko tisuća roditelja, članova obitelji i prijatelja.

IMG 2909Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mato Ostojić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Blaž Deretin, župan Požeško-slavonske županije, umirovljeni general Alojz Tomašević, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH Jakov Mamić, predstavnici lokalne i državne uprave, te udruga branitelja iz Domovinskog rata. Prisegu je uveličao vojni orkestar iz Zagreba.

Mladim vojnicima čestitajući na položenoj prisezi obratio se zamjenik ministra obrane Zoran Piličić. - Ovim činom postali ste pripadnici pobjedničkih oružanih snaga RH. Budite ponosni na svoj izbor jer imate na što biti ponosni. Vi ste 17. naraštaj dragovoljnih ročnika, a svoje prve korake započinjete u godini kada naše oružane snage obilježavaju 25. obljetnicu. Ulazite u stroj naše vojske koja je u svojoj povijesti ispunila sve svoje domovinske zadaće i svojoj jedinoj Hrvatskoj osigurala mir, slobodu i samostalnost. S posebnom zahvalnošću i na ovaj dan prisjećamo se naših branitelja koji su ne štedeći sebe uložili svoje zdravlje i svoje živote. Vjerujem kako će i vama, draga hrvatska mladosti, naši branitelji i njihove žrtve i postignuća bit uzor u suočavanju s izazovima. Neka i vas vode ona ista načela koja su omogućila stvaranje jedine Hrvatske- rekao je zamjenik ministra Piličić ističući da je znakovito i to što prisegu polažu baš na Dan državnosti RH.

IMG 2942Čestitke je uputio i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, general pukovnik Drago Matanović. – Ovom prisegom obvezali ste se na vjernost domovini te na dosljedno izvršavanje svojih obaveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona. U globaliziranom svijetu punom kriza i izazova razvijamo oružane snage spremne i sposobne zaštiti hrvatske nacionalne interese te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi mirui stabilnosti u svijetu. Naše oružane snage i dalje će nastaviti razvijati prožete domoljubljem i pobjedničkim duhom. Osobito nas veseli interes vas mladih, obrazovnih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost naših oružanih snaga.

Jedna od ročnica bila je i inženjer informatike Josipa Budinac iz Ličkog Lešća, koja je istakla da je uvijek željela biti u uniformi i obavljati posao u vojsci. – No ovdje nema nikakvih privilegija za nas žene, svi smo jednaki. Ja sebe vidim u uniformi i volim ovaj način života. Oduvijek gledam na vojnu karijeru i nakon završenog studija informatike u Rijeci došla sam ovdje. Vidim se dalje u oružanim snagama RH.

Tekst/foto: Vladimir Protić