Četvrtak, 09 Lipanj 2016 10:01

Uoči obilježavanja 25. obljetnice osnutka ove brigade

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANI PRIJEM PRIPADNIKA 63. SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE KOD GRADONAČELNIKA VEDRANA NEFEROVIĆA -

POŽEGA - Prošlo je 25 godina od kada ste poneseni domoljubnim zanosom, brigom za ovu državu i odgovornošću, krenuli braniti svoj grad i županiju kako bi gradili svoju budućnost u samostalnoj i neovisnoj državi Hrvatske. Tada ste na stranu stavili obitelj, karijeru i svoje planove te otišli u smjeru neizvjesnosti koja je na vama ostavila duboke ožiljke, fizičke i emocionalne. Danas kada mnoge stvari još nisu riješene, prvenstveno u vidu zakona, sigurno da vi niste najsretniji i ne možete reći da je sve bilo pravedno i onako kako bi možda trebalo biti. Zahvaljujem se svima vama, sudionicama toga vremena, pojedincima koji su napravili nešto što mnogi nisu vjerovali, što danas imamo slobodnu IMG 9418Hrvatsku - poručio je gradonačelnik Vedran Neferović pripadnicima 63. samostalne gardijske bojne na svečanom prijemu organiziranom u povodu 25. obljetnice osnutka ove slavne brigade.

Branitelje je pozdravio i umirovljenih brigadir Željko Kalić, savjetnik gradonačelnika za braniteljska pitanja, i sam pripadnik ovog slavnog bataljuna.

- Ovaj prijem je lijepa prigoda da se prisjetimo nekih stvari jer smo upravo na današnji dan 1991. godine prešli u Vidovce gdje smo počeli stvarati hrvatsku vojsku. U životu čovjeka je 25 godina puno, ali mislim da nitko nije razočaran jer smo imali cilj koji smo i ostvarili. Mislim da nitko nije zadovoljan onim što se kasnije događalo. Ovim putem apeliram na branitelje da se uključe u rad civilne vlasti jer smo se borili za demokraciju i višestranačje i to smo dobili, ali trebamo to sada i urediti – rekao je Kalić.

IMG 9422Ispred Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne gradonačelniku se zahvalio njezin predsjednik Zlatko Bošković.

- Dana 7. lipnja stigla je zapovijed kojem je službeno formirana 63. samostalna gardijska bojna. Trudimo se da taj događaj ostane bitan u povijesti našega grada i zato ćemo predložiti Gradskom vijeću da dan 7. lipnja postane Danom branitelja grada Požege jer tada je bilo puno zvanih, a malo odazvanih i ovaj bi im grad trebao skinuti kapu do poda – poručio je Bošković.

Prva gardijska postrojba na ovom kraju – 63. samostalna gardijska bojna osnovana je 7. lipnja 1991. godine. Vidovci su, točnije tamošnje nogometno igralište, s razlogom izabrani za osnivačku skupštinu, budući da je tamo 13. lipnja 1991. godine oformljen tadašnji 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde (ZNG) na čelu s danas umirovljenim generalom Miljenkom Crnjcem koji je bio i prvi zapovjednik požeške 123. brigade HV-a, logične sljedbenice ondašnjega bataljuna ZNG-a.

IMG 9434Povodom obilježavanja 25. godišnjice u subotu, 11. lipnja održat će se središnja proslava koja će započeti polaganjem vijenaca i svetom misom, a nastavit će se predstavljanjem nove Fotomonografije u kojoj su zabilježeni brojni ratni događaji.

- Hvala Gradu Požegi i gradonačelniku što su dali potporu da ovakvo jedno pisano djelo kroz riječi i fotografije izađe u javnost. Fotomonografija je rađena kroz duži period, a sada je četvrt stoljeća iza nas. Pisana riječ uvijek ostaje, ta djela uvijek ostaju, a mi ćemo vrijediti budućim naraštajima onoliko koliko ostavimo pisanog traga – Mario Kalan, pripadnik 63. samostalne gardijske bojne ZNG-a.

Tekst/foto: Vanja Protić