Utorak, 10 Svibanj 2016 12:48

Iz zvjezdarnice "Oton Kučer" učenici promatrali prelazak Merkura preko Sunca

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZANIMLJIVA I RIJETKA ASTRONOMSKA POJAVA -

POŽEGA - U ponedjeljak se dogodila relativno rijetka astronomska pojava, planet Merkur je prividno prešao preko Sunčeva diska. Pošto su meteorološki uvjeti bili povoljni, iz zvjezdarnice „Oton Kučera“ učenici Gimnazije s profesorom fizike Dragutinom Kovačevićem su promatrali Sunce i tranzit Merkura pomoću teleskopa Celestron c8 koristeći filter za Sunce koji blokira više od 99 posto dolazećeg Sunčevog svjetla. Drugim teleskopom refraktorom 80/800 su promatrali Sunce tako da se Sunčeva svjetlost koja dolazi u teleskop projicirala na papir.

- Merkur i Venera jedini su planeti koji su bliže Suncu nego Zemlja. Jedino se ti planeti, u svom gibanju oko Sunca, mogu naći na pravcu Zemlja - Sunce. Tada ih možemo vidjeti kao male kružiće kako putuju preko Sunčevog diska što se naziva tranzit planeta. Trenutci u kojima planet redom dira rub Sunca s vanjske strane pa s unutrašnje strane, pa opet s unutrašnje strane i opet s vanjske strane zovu se prvi, drugi, treći i četvrti dodir ili kontakt. Tranziti planeta se rijetko dogode jer obično, gledano sa Zemlje, planeti na svom putu oko Sunca prođu prividno ispod ili iznad Sunčevog diska. Tranzit Merkura je češća pojava nego tranzit Venere. Tranzit Merkura se dogodi 14-15 puta u stoljeću, a događaju se sredinom prve polovice svibnja ili studenog. Zadnja 3 tranzita Merkura dogodila su se 1999., 2003. i 2006. godine, a sljedeći ćemo ga puta moći vidjeti tek u studenom 2019. godine. U ponedjeljak 9. svibnja 2016. tranzit Merkura moći će se promatrati od 13 sati i 12 minuta (prvi kontakt) pa dok Sunce ne zađe. Silazak Merkura sa Sunčevog diska očekuje se u 20 sati i 42 minute (četvrti kontakt). Prividni promjer Merkura bit će 10,03˝. Astronomi su mjerenjem tranzita planeta uspjeli odrediti točnu udaljenost Zemlje od Sunca koja iznosi otprilike 150 milijuna kilometara. Tranzit planeta daje dobar primjer za uspoređivanje ogromne veličine Sunca i planeta koji se gibaju oko njega - rekao je Dragutin Kovačević, prof. fizike i voditelj zvjezdarnice.

Merkur je malen planet i čini svega jednu sto šezdesetinu veličine Sunčevog diska. Promjer Sunca iznosi oko 1,4 milijuna kilometara, a promjer Merkura iznosi svega 4 800 kilometara.