Ponedjeljak, 09 Svibanj 2016 12:50

Marijan Dujmović: “Bez svog asistenta ja u kući ne mogu ništa“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

USPJEŠNA PROVEDBA PROJEKTA „ŠIRENJE USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM“ POŽEŠKE UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM -

POŽEGA / VIDOVCI - Udruga osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije brine o osobama s invaliditetom raznih kategorija a od kraja prošle godine započeli su s provođenjem 12-mjesečnog projekta vrijednog 440 tisuća kuna. Sredstva za provođenje su bespovratna, dobivena iz Europskog socijalnog fonda putem Ministarstva socijalne politike i mladih uz posredovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Kroz ovaj program zaposleno je 8 asistenata koji su na usluzi za 8 osoba s najtežim oblicima invaliditeta i pomažu im u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje sami zbog svoje invalidnosti ne bi mogli.

- Kroz ovaj projekt, kao i još jedan koji provodimo već nekoliko godina, uspjeli smo zbrinuti još osam osoba s najtežim oblicima invaliditeta, o kojima se brine osam novo uposlenih asistenata koji im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. IMG 8433Za sada se projekt odvija dobro i efikasno, imamo sva pozitivna iskustva svih korisnika a očekujemo urednije financiranje od ministarstva. Projektom smo željeli pružiti potpora neovisnom življenju osoba s invaliditetom što uključuje: pravo na izbor, donošenje odluka, kontrolu vlastitog življenja, odgovornost za donošenje odluka i pravo na pogrešku. Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja – kaže predsjednik Udruge Ivan Begić koji smatra da se ovim projektom može smanjiti broj osoba za institucije zbrinjavanja, jer one ostaju u svom domaćinstvu, podiže im se standard života, olakšava svakodnevni život, a netko iz njihove okoline se zapošljava, što je sigurno višestruka korist i znatno manje sredstava za društvo općenito u zbrinjavanju osoba s invaliditetom.

Jedna od korisnika ovog projekta u kojem je dobio na 80 sati mjesečno asistenta za pomoć u kućanstvu je 80% invalid, Marijan Dujmović iz Vidovaca, koji je nakon pada s visine ostao nepokretan, vezan za kolica za kretanje, u svom domu se ne može brinuti za sebe, za osobnu higijenu, pripremu obroka, kreće se samo uz pomoć kolica u kući i vani. – Bez te pomoći ja ne bi mogao, jer sam živim u ovoj kući nakon smrti roditelja. Pomogne mi brat i njegova obitelj, ali ne mogu uvijek, jer su u drugom domaćinstvu. Pomoć mi treba pri svim poslovima, odlaska u trgovinu, po lijekove, kod liječnika, poslova po kući do osobne higijene jer ja sam ne mogu. Mogu se kretati po kući jedino sa invalidskim kolicima ali dalje sam ne mogu. Brat mi je napravio lift pa sada mogu izaći u dvorište i van, no uvijek mi treba netko uz mene jer sam puno toga ne mogu. Prije nisam imao asistenta pa sam morao uvijek nekoga tražiti i plaćati da mi dođe pospremati – kaže zadovoljni Marijan, kojemu je asistentica sada sve i oslonac u životu.

Nezaposlena Vesna Mijatović kroz projekt je dobila posao, te je također zadovoljna, iako je na pola radnog vremena i njoj je ovo dobro došlo. – Počinjem ujutro, obavimo njegu, pospremam po kući, kasnije igramo i društvene igre, odemo u trgovinu, kako dolazi ljepše vrijeme krenut ćemo i u šetnju i u grad izvesti. Ne može i on biti stalno zatvoren u ova četiri zida, a da se s nekim malo porazgovara. Meni je kao nezaposlenoj osobi svaki posao dobro došao, i meni je bilo samoj kod kuće već dosadno, ovako se malo krećem, malo negdje s nekim popričam – kaže Vesna puna duha i pozitivne energije kojom pomaže kao asistent.

Tekst/foto: Vladimir Protić