Utorak, 12 Travanj 2016 23:11

Vatrogasno društvo velikog iskustva i primjer dobre organizacije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

123. REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD KAPTOL -

KAPTOL – Jedno od starijih društava na području Požeštine, ali isticano kao primjer dobre organizacije obilježilo je 123. godine postojanja na Redovnoj godišnjoj skupštini. DVD Kaptol broji ukupno 433 člana, od kojih 48 operativna člana, 16 izvršujućih, 5 pričuvnih, 6 pripravnika, 41 člana vatrogasne mladeži te 320 pomažućih članova. Dobra je i kvalifikacijska struktura koja se sastoji od 1 počasnog časnika, 4 vatrogasna časnika 1. klase, 3 časnika, 3 vatrogasna dočasnike 1. klase, 9 vatrogasnih dočasnika, 22 vatrogasca 1. klase i 33 ispitana vatrogasaca. Ukupno 48 operativaca koji su uvijek spremni odazvati se na poziv.

Članovi DVD-a Kaptol prošle godine intervenirali su 23 puta, od čega 4 požara građevine, 1 požar u prometu, 6 šumskih požara, 4 tehničke intervencije na građevini te prijevoz vode 8 puta. Prošle godine dio članova prošao je obuke i osposobljavanja, 2 člana su uspješno položila ispite za vatrogasca 1. klase, 5 članova položilo je ispit za vatrogasca, 5 članova specijalnu obuku za akcidente s opasnim tvarima, 3 člana za rad s dišnim aparatima te 1 člana za rad sa alatima za tehničke intervencije. Prema planu, 11 vatrogasaca obavilo je sistematske liječničke preglede.

Redovnim planom nabavljali su potrebnu vatrogasnu opremu, osobnu i skupnu, a u prosincu su iz donacije Tirola dobili vatrogasno tehničko vozilo Mercedes.

- DVD Kaptol raste, razvija se i prati trendove u vatrogastvu, okuplja ljude, njeguje i nastavlja sa jačanjem veza s drugim vatrogasnim društvima i organizacijama. DVD Kaptol počiva na temelju velike pomoći i podrške koju nam pružaju prije svega stanovnici Kaptola, Općina Kaptol, Županija Požeško-slavonska, državna, javna i privatna poduzeća te obrti. DVD Kaptol počiva na temelju donacija i sponzorstva svih onih koji vole ovaj DVD te njegovih članova koji se dobrovoljno brinu o njemu. Za uzvrat znaju da će dobiti miran san – istakao je kao zaključak izvješća, tajnik društva Mihael Poljanac.
Čestitke na dosadašnjem radu ali i želje za još boljim radom na skupštini su predsjedniku društva Zvonku Juriću izrekli Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol, Željko Petrović, predsjednik VZŽ, Slavko Marinac, načelnik DUSZ i Centra 112 te Željko Jakopović, zamjenik župana.

Nagradili su i svoje zaslužne članove, tako su vatrogasne spomenice za 40 godina rada u društvu dobili Zdravko Sadilek, Zdravko Šmitpeter, Zdravko Sadilek, a za 30 godina Drago Šimetić. Posebno priznanje koje je ustanovila Općina Kaptol, koje uz Veliku plaketu Uzoran vatrogasac podrazumijeva i novčanu nagradu dobio je alilovački vatrogasac Damir Šolić.