Srijeda, 09 Ožujak 2016 11:24

Antifašizam osporavaju oni koji ne znaju povijest

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

ZAVRŠJE - Redovnu izvještajnu godišnju skupštinu održala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega u Restoranu Croatia u Završju. Već niz godina požeški antifašisti svoju skupštinu održavaju zajedno s obilježavanjem Međunarodnog Dana žena. Članove skupštine na početku je pozdravio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, ističući da upravo njihova udruga čuva civilizacijske vrednote koje se nesmiju zatirati i da to uz potporu grada trebaju činiti i u buduće. Da današnje društvo nema potpuno razumijevanje za antifašizam, te da ga neki pojedinci osporavaju proizlazi isključivo iz toga što ne poznaju povijest, a ne poštuju ni Ustav RH koji nedvojbeno antifašizam navodi kao temelj RH, čulo se i u riječima ostalih govornika, zamjenika župana Miroslava Grozdanića, predsjednika požeškog vijeća Nine Smolčića, izaslanika SABA Vladimira Jurića, zamjenik predsjednika SDP-a županije Vicko Njavro, predsjednik SRP-a Vlado Bušić i dr.

Unatoč skromnim sredstvima, a najviše vlastitim radom Udruga se brine za održavanje, očuvanje i obnavljanje oštećenih spomenika iz NOB-a i antifašističke borbe na području županije. Ukupno su prošle godine tako odradili gotovo 2.000 sati dobrovoljnog rada na čišćenju. Predsjednica Udruge Kata Holjevac istakla je da su obilježili i brojne datume značajne iz antifašističke povijesti, te obilježili grobišta stradalih boraca i naroda u antifašističkom otporu.

Sve članice darivane su cvijećem, tajnik udruge Kazimir Semunović recitirao je prigodne stihove, a za ples su bili zaduženi glazbenici grupe Osmjeh.

Tekst/foto: Vladimir Protić