Subota, 05 Ožujak 2016 10:01

Natjecanje učenika ugostiteljske struke iz kontinentalne Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

11. UGOSTITELJSKI KUP SV. GRGUR POŽEGA 2016. -

Natjecali su u prigotovljavanju hrane pred gostom i miješanju barskim mješavina ručnim i električnim mješačima te sljubljivanju domaćih vina uz flambirana jela

POŽEGA – Svečanim otvaranjem u Domu obrtnika Požega započeo je 11. Kup ugostitelja „Sv. Grgur 2016“, u organizaciji Obrtničke škole Požega, Obrtničke komore Požeško-slavonske i Udruženja obrtnika Požega uz pokroviteljstvo grada Požega i Požeško-slavonske županije.

IMG 1369- Na današnjem natjecanju imamo natjecatelje iz šest obrtničkih škola iz pet županije, iz Zagreba, Osijeka, Virovitice, Županje i Đakova. Učenici se natječu u šest disciplina, flambiranje slanih i slatkih jela, pripremanje mješavina u barskoj čaši, pripremanje dugih mješavina u ručnom mješaču, pripremanje bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču, pripremanje barskih mješavina slobodnim stilom i somelijer junior. Ovogodišnje natjecanje ujedno je i posljednja priprema za međužupanijski „Gastro“ koji se sljedećeg vikenda održava u Osijeku. Nadam se da će učenici pokazati visoku razinu vještine i znanja – rekla je na otvaranju kupa, Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega iz koje se natječe 18 učenica i učenika.

- Za natjecanje se pripremam dosta dugo, moja disciplina je somelijerstvo koje uključuje otvaranje, posluživanje i poznavanje vina. Žiriju ću prezentirati vino i opisati zašto sam odabrala određeno vino i nadam se dobrom plasmanu. Nakon srednje škole planiram upisati fakultet za turistički menadžment u Opatiji – rekla je Marina Svetec, učenica Obrtničke škole Požega.

- Kako bi došli na ovo natjecanja učenici su morali razviti tehniku, rad te prepoznati okuse, začine i mirise. Osnovne namirnice koje će učenici danas koristiti su kruška za flambiranje slatkog jela i svinjski file za slana jela. Hrana će IMG 3397pratiti vino i o tome će ovisiti koje začine i dodatke će učenici koristiti u spravljanju jela. Hrana prati vino, hrana se proizvodi svaki dan, a vino samo jednom godišnje – istaknuo je Zvonimir Škopec, mentor i stručni učitelj u Obrtničkoj školi Požega.

Učenicima su podršku dali požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, napominjući da se njihove struke traže na tržištu, te da postanu stručnjaci svoga posla. - Od vas danas očekujemo da prezentirate svoje znanje i vještine koje ste stekli no isto tako da vam ovo natjecanje bude dodatni motiv kako bi se nastavili usavršavati i razvijati svoje kvalitete. Nitko ne želi prosječne, svi traže najbolje i vjerujem da ste svi danas koji ste ovdje najbolji i od srca vam želim da budete ustrajni jer od rada ne treba bježati - rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Natjecanje je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio kako je i sam određeno vrijeme u životu proveo radeći kao konobar i da se toga razdoblja i zanimanja ne stidi, a i učenici svi trebaju biti ponosni na svoja zanimanja, za što je dobio poseban pljesak. - Dragi kolege, pozdravljam vas jer sam ponosan da sam upravo ovaj IMG 3411predivan posao radio gotovo 14 godina. Biti konobar, biti barmen, biti kuhar to je umjetnost i to ćete vi danas pokazati. Već ovo ljeto dio vas će raditi na Jadranu i ne zaboravite da vi prezentirate svakom gostu svoju kulturu, čast i ponos zato nikada nemojte zaboraviti odakle dolazite - rekao je između ostalog župan Tomašević.

Nakon natjecanja proglašeni su najbolji pojedinci u nekoliko kategorija, te nagrađeni kipićima fra Luke Ibrišimovića Grgura, poklonima sponzora tvrtke Zvečevo, Badel 1862, tvrtke Grbić i kutjevačkih vinara.

U kategoriji flambiranih slatkih jela 1. mjesto osvojili su Marija Mišić i Antonija Ereiz iz Požege, 2. mjesto Barbara Smoljo i Marina Baltić iz Požege, 3. mjesto Laura Ljubić i Franco Pešec Muhić iz Zagreba. U kategoriji flambiranih slanih jela 1. mjesto osvojili su Ivana Klarić i Anamarija Mazal iz Požege, 2. mjesto Laura Ljubić i Franko Pešec Muhić iz Zagreba, 3. mjesto Marija Mišić i Ivana Abramović iz Požege.

U kategoriji pripremanja kratkih barskih mješavina 1. mjesto osvojila je Adrijana Rittgasser iz Osijeka, 2. mjesto Kristijan Lacić iz Osijeka, 3. mjesto Josip Matijević iz Županje. U kategoriji pripremanja dugih mješavina u ručnom mješaču 1. mjesto osvojila je Marija Bradarić iz Osijeka, 2. mjesto Lorena Viljevac iz Virovitice, 3. mjesto Marko Jemrić iz Županje. U kategoriji pripremanje bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču 1. mjesto osvojila je Rozalija Firšt iz Virovitice, 2. mjesto Ines Habus iz Osijeka, 3. mjesto Rea Biondić iz Zagreba. U kategoriji koja je uvijek posebno IMG 3406atraktivna u svom izvođenju s puno akrobacija, pripremanje barskih mješavina slobodnim stilom 1. mjesto osvojio je Danijel Horvat, 2. mjesto Marin Prpić iz Požege 3. mjesto Matej Renka iz Požege. U kategoriji sommeliera juniora koji su najbolje sljubili vina uz slana i slatka flambirana jela 1. mjesto osvojio je Drago Crnogorac iz Osijeka, 2. mjesto Luka Mišić iz Požege, 3. mjesto Marina Svetac iz Požege.

Ukupni pobjednik i osvajač nagrade i priznanja Grand Prix sv. Grgur ove godine je Obrtnička škola Požega, koja je nakon dugo godina dominacije osječke ugostiteljske škole vratila Grand prix u grad na Orljavi.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Alen i Vladimir Protić