Ponedjeljak, 29 Veljača 2016 13:03

Učili o brončanom i željeznom dobu Požeške kotline

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZIMSKA ŠKOLA ARHEOLOGIJE POŽEŠKOG POVIJESNOG DRUŠTVA -

POŽEGA - Proteklog vikenda u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije održana je 3. Zimska škola arheologije. Predavanja i radionice su se održavale u petak i subotu u Gradskom muzeju i Katoličkoj gimnaziji, a škola je bila namijenjena učenicima srednjih škola i osmim razredima osnovnih škola. U zimskoj školi je sudjelovalo 35 učenika.

- Cilj projekta je upoznavanje učenika s manje poznatom znanošću i dodatno motiviranje učenika za studij arheologije te popularizacija arheologije i njegovanje odgovornog ponašanja i svijesti o kulturnoj baštini ovog dijela Hrvatske. Interes učenika za arheologiju je velik, više nego za samu povijest jer se radi o starijim razdobljima koja su učenicima u pravilu zanimljivija – rekao je Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega.

Tema ovogodišnje Zimske škole arheologije je bila brončano i željezno doba, a predavači su bili požeški arheolozi i sveučilišni profesori koji su upoznali učenike s arheološkim ostacima s područja Požeške kotline te s temeljnim pojmovima u arheologiji kao i institucijama u kojima arheolozi rade.

Uvodno predavanje je održala umirovljena arheologinja požeškog muzeja Dubravka Sokač Štimac na temu što je arheologija i zašto se odlučila time baviti. Jednu od radionica održao je prof. Goran Đurđević na temu arheologija i popularna kultura, te Žarko Španiček iz požeškog Konzervatorskog ureda o očuvanju i zaštiti spomenika kulture. Nakon toga učenici su išli u Gradski muzej Požega pogledati postav arheološke zbirke.

Drugi dan Zimske škole arheologije predavanje na temu "Crtanje i fotografiranje u arheologiji" održala je profesorica Jacqueline Bale. Predavanja su održali i profesori s Instituta za arheologiju Daria Ložnjak Dizdar i Marko Dizdar na temu brončano i željezno doba - opći pregled, a poznati hrvatski arheolog Hrvoje Potrebica je imao predavanje na temu brončano i željezno doba Požeške kotline na temelju brojnih iskopavanja i nalazaka raznih predmeta. Na kraju su svi učenici dobili diplomu o završetku zimske škole arheologije.

Tekst/foto: Vanja Protić