Petak, 05 Veljača 2016 09:40

Rad s gostima osobama s invaliditetom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

EDUKACIJA ZA DJELATNIKE UGOSTITELJSKO TURISTIČKE DJELATNOSTI -

POŽEGA – Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja iz Zagreba organizirala je edukativnu radionicu na temu Dostupni turizam i rad s gostima – turistima osobama s invaliditetom. Radionica je namijenjena vlasnicima ugostiteljskih i turističkih IMG 1512objekata, konobarima, kuharima, slastičarima, barmenima, recepcionarima, hotelskim domaćicama i drugim osobama koje rade u tom sektoru. Radionica je dio projekta CookLook sufinanciranog od strane Ministarstva turizma RH, a kroz projekt se radi na promicanju ideje dostupnog turizma kako bi svim osobama omogućili funkcionalno, neovisno, nepristrano i dostojanstveno korištenje turističkih proizvoda.

- Mogućnost koja nam se ukazala u suradnji s udrugom smo prihvatili i organizirali radionicu za sve osobe koje su u direktnom kontaktu s osobama s posebnim potrebama. Radionica je vrlo kvalitetna i željeli smo to znanje prenijeti i na naše ugostiteljske i smještajne objekte da mogu svim osobama pružiti jednako vrijedne usluge – istakla je Ivona Odvorčić Kahanek iz TZ županije.

- Nekoliko godina smo radili prvo na vlastitoj edukaciji kako se odnositi prema određenoj vrsti osoba s invaliditetom, radili radionice s osobama koje su gluhe, osobe koje su slijepe, gluho-slijepe, osobe s mentalnim IMG 1510poteškoćama, autizmom, poteškoćama u razvoju, osobama treće životne dobi. Nakon toga počeli smo edukacije turističkih vodiča gdje smo ih učili kako se odnositi s osobama s invaliditetom u vođenju kroz grad. Osim radionica organizirali smo u gradu Zagrebu šest turističkih tura osoba s invaliditetom iz Hrvatske i šest tura iz Slovenije. Kroz te ture educirali smo turističke vodiče i kuhanje, a u suradnji s Zavodom za zapošljavanje zaposlili smo i dvije osobe koje su prošle škole s prilagođenim programom. Uvidjeli smo da je osim rješavanja arhitektonskih barijera bitno raditi na edukaciji osoblja, koje nisu nikada proli takvu edukaciju kroz sustav redovnog obrazovanja - rekao je Vedran Habel, voditelj radionice, profesionalni kuhar i predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja. Pozvani su da svoj projekt prezentiraju i u Austriji jer se tamo 2017. organiziraju paraolimpijske igre, te žele da budu spremni za veliki broj turista osoba s posebnim potrebama,

Predavanje turističkim vodičima o načinu rada s osobama s invaliditetom u njihovom poslu vođenja turista održala je Marjeta Trkman Kravar, turistički vodič.

Tekst/foto: Vladimir Protić