Četvrtak, 28 Siječanj 2016 18:13

Obilježava se Dan osobne zaštite podataka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zemlje članice Europske unije u četvrtak, 28. siječnja obilježavaju Dan zaštite osobnih podataka. Kako bi podigli svijest građana o pravu na zaštitu osobnih podataka, u travnju 2006. godine Vijeće Europe proglasilo je 28. siječanj Europskim danom zaštite osobnih podataka, koji je izvan Europe poznatiji kao Dan privatnosti.

Obilježavanje navedenog dana od iznimne je važnosti kako bi se građani upoznali sa svojim pravima i obvezama, ali i razlozima i načinima prikupljanja i obrade podataka. Svoje podatke građani su dužni dati jedino državnim institucijama, dok sve ostale podatke ustupaju na vlastitu odgovornost.

Pitanje zaštite osobnih podataka nikada nije bilo aktualnije, s obzirom na to da se osobni podaci pojedinca mogu pronaći svugdje - na radnom mjestu, u doticaju s javnim institucijama, u zdravstvu, na Internetu i drugdje.

„Zaštita osobnih podataka u Republici Hrvatskoj osigurana je svakoj fizičkoj osobi bez obzira na državljanstvo i prebivalište te neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.“

Osobni podaci mogu se prikupljati i obrađivati u sljedećim slučajevima: dali ste privolu za obradu podataka, obrada je određena zakonom, odnosno u svrhu izvršavanja zakonskih obveza voditelja zbirke osobnih podataka, u svrhu zaštite vašeg života ili tjelesnog integriteta, obrada je u javnom interesu ili u svrhu izvršavanja javnih ovlasti, predmet obrade su podaci koje ste sami objavili, u svrhu sklapanja i izvršenja ugovora u kojem je osoba čiji se podaci obrađuju jedna od ugovornih strana, obrada podataka je nužna u svrhu zakonitog interesa voditelja zbirke ili treće strane kojoj se podaci otkrivaju.
Tako prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka imate pravo: biti obaviješteni o obradi vaših podataka - tko ih obrađuje i koristi, u koju svrhu i na temelju koje pravne osnove, dobiti uvid u svoje osobne podatke koji se obrađuju, zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka , odustati od privole dane za obradu podataka i zatražiti prestanak daljnje obrade.
Ako smatrate da je povrijeđeno Vaše pravo na zaštitu osobnih podataka, možete se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka.a