Breadcrumbs

Srijeda, 02 Svibanj 2012 08:50

Najbolji kotlić skuhao Nenad Rstić

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ODRŽANA TRADICIONALNA ENO-GASTRO PRIREDBA „POŽEŠKI KOTLIĆ“  -

POŽEGA - Tradicionalan „Požeški kotlić“ eno-gastro priredba koju u povodu prvosvibanjskih praznika organizira Turistička zajednica grada Požege i ove je godine u Parku kraj Orljave okupila mnoge Požežane i njihove goste. Uz mnoge ugostitelje ponudu su upotpunili i dobrom ugođaju pridonijeli i natjecatelji, njih 13-ero koji su se natjecali u spravljaju slavonskog čobanca „Požeškog kotlića“.

Po ocjeni komisije u sastavu Marijana Pranić, Zdenko Došen i Zvonimir Škopec, prvo je mjesto osvojio Nenad Rstić, drugo je pripalo Branimiru Cvjetojeviću, a treće je osvojio  Mario Trnokop.

P5020446- Slavonski kotlić uz druge slavonske delicije gotovo je nezaobilazan na jelovnicima Slavonije i Baranje pa smo i razvijajući gastro ponudu Požege pokrenuli  ovu manifestaciju. To smo spojili s tradicionalnom proslavom 1. svibnja što se pokazalo dobrim jer uvijek jedan dio Požežana ostaje kod kuće pa je ovo prilika da tu svi dođu - rekao je Bruno Horvat, direktor Turističkog ureda dodajući kako ovo tradicionalno slavonsko jelo čini specifičnim to sljubljivanje tri vrste mesa, svinjetina, junetina i divljač s vinima, a tu su i drugi domaći začini koje kotliću daju onaj poseban okus i miris.

Ni ove godine „Požeški kotlić nije prošao bez Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije za kojega je kuhao Božidar Babić. - Mi smo malo veća udruga pa je i naš kotlić morao biti veći. No kada se kuha na veću količinu onda to i bude bolje. Za dobar je kotlić najvažnije imati dobro meso a kada je riječ o začinima njih se mora umjereno koristiti. Malo od svega  treba dodati, no ničeg previše - kaže Babić. Za dobar kotlić tvrdi Renato Pok mora postojati dobra volja pa tek onda ide sve ostalo. Kada se to radi u društvu ni kotlić ne može biti loš.

P5020434- Meni je drago da se u gradu nešto događa i da smo se eto uspjeli okupiti, a kuhanje onda dođe samo po sebi. Svatko nešto napravi i nije problem. Svi mi volimo slavonski čobanac, a bome i druge slavonske specijalitete od kulena do kobasice, pečenke i slično. Najteže u svemu je zapravo sama priprema  a poslije uz dobar gemišt ide sve lagano - kaže Nenad Ogrizović.

P5020450Bez „Požežškog kotlića“ ni ove godine nije mogao Željko Ribić inače član LD „Sokolovac“ iz Požege koji već godinama sudjeluje na sličnim priredbama. Po njemu  za dobar je kotlić najvažnije kvalitetno meso od divljači a po tomu je ovaj kraj poznat.  Kada se tomu doda i meso domaće svinje pa junetina onda ne može ništa loše ispasti. - Od malena pomalo kuham, a onda te i život prisili da naučiš kuhati. Kasnije je i došla ljubav prema spravljanju ovog slavonskog specijaliteta. Zapravo svi koji vole kuhati dobro kuhaju „Požeški kotlić“ samo se razlikuju u nijansama. Netko voli ljući, netko stavlja više paprike a netko dodaje neke druge začine po svom ukusu. Zato je taj požeški kotlić dobar ne može ispasti loš – kaže Ribić.

Najboljim majstorima Požeškog kotlića pehare i zahvalnice uručio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

V.Re.