Nedjelja, 06 Prosinac 2015 12:39

Nezadovoljstvo i peticija zbog ukidanja martinjskog pučkog običaja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE KUTJEVAČKE VINSKE CESTE -

VENJE – Članovi Udruge Kutjevačke vinske ceste sa svoje redovne Godišnje skupštine uputili su javnosti poruku svog nezadovoljstva ukidanjem, sada već drugu godinu, tradicionalnog pučkog martinjskog običaja i ceremonijala krštenja vina po starim narodnim štatutima. Kada se taj običaj krštenja mošta s ceremonijalom počeo odvijati na javnim površinama, prije petnaestak godina, prvotno ispred ulaza u kutjevačku vinariju, a kasnije na jedinstvenom Trgu graševine, znalo se okupiti i do dvije tisuće planinara. Drugu godinu od kada je nerazumnom odlukom TZ grada Kutjevo na prijedlog nekih članova vijeća taj običaj ukinut i prenesen s Trga graševine u crkvu broj planinara i gostiju se znatno smanjio. Članovi udruge smatraju da se takvi vinski običaji moraju potencirati jer privlače goste, a crkveni blagoslov vina može biti i dalje u crkvi, gdje će vinari voziti svoje vino konjskim zapregama na blagoslov, ali održati nakon toga i pučki običaj Martinja na trgu, kao prijašnjih godina uz zabavu za sve posjetitelje.

Iz tog razloga na Skupštini je donesena i odluka o osnivanju sekcije KUD sv. Martin koja će organizirati na svekoliko zadovoljstvo tradicionalni pučki obred krštenja mošta na Trgu graševine u Kutjevu. Nakon skupštine organizirali su krštenje mošta koji su vodili vinski biskup Ivan Fistrić Fio, vinski fratar Hrvoje Sontaki Ceco, uz sudjelovanje vinskih ministranata i vinskih kumova, Nade Razumović i Stjepana Bićana iz Zagreba, a uz domaćinstvo predsjednika udruge Zvonka Škopeca.

Nakon ceremonijala dodijeljena su i priznanja za najbolju platu koja je ponuđena gostima za večeru nakon skupštine, a prvu nagradu je dobio Marko Jakovljević iz Venja, dok je za najbolje ocjenjeno mlado vino priznanje dobio Drago Razumović iz Kutjeva. Nastavilo se s druženjem uz kutjevačke Sanjare i dobra vina kutjevačkih vinara.

Udruga je pokrenula i peticiju na koju se već do sada potpisalo 180 vinara, gospodarstvenika, gostiju Kutjeva i građana grada Kutjeva, kojom se traži vraćanje starog pučkog vinskog ceremonijala krštenja mošta o sv. Martinu na Trg graševine u Kutjevo. Udruga je ponovno uredila spomenik Graševini koji će uskoro postaviti.

Tekst/foto: Vladimir Protić