Ponedjeljak, 16 Studeni 2015 12:44

Lovkinje 6 zemalja lovile u lovištima Požeštine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

LOVAČKA UDRUGA DAME DAME OKUPLJA LOVKINJE IZ CIJELE HRVATSKE -

POŽEGA – Lovačka udruga Dame Dame, osnovana 2005. god., okuplja dvadesetak lovkinja iz cijele Hrvatske kao jedinstvena udruga na državnom nivou. Kao takva nema vlastito lovište, no one su u lovu vrlo aktivne. Često ih pozivaju u gostujući lov, a one kao manjina među lovcima, uglavnom muškarcima, druže se i love i na međunarodnom nivou. Ovog vikenda u tri dana boravile su u Požegi, kao gošće Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije i lovile po lovištima Požeštine, od lova na divlju svinju u papučkom gorju, do lova na fazane, patke i zeca u ravničarskom dijelu. Osim lovkinja Hrvatica njima su se u lovu pridružile i lovkinje iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije, njih ukupno 28 okušale su lovačku sreću, koja nije izostala.

- Po prvi puta je Lovački savez županije organizator damskog lova, gdje smo ugostili, lovkinje iz Hrvatske, susjednih i EU zemalja. Organizirali smo im dva lova, jedan na crnu divljač, divlju svinju u Lovištu zapadni Papuk, lovište LD Jelen Požega, a drugi dan na sitnu divljač, zec, fazan, patka i štetočine kojemu je domaćin bio LD Šijak Požega. Ovaj lov smo iskoristili i po pitanju promidžbe lovnog turizma i turizma županije. Pripremili smo im i poklone, proizvode naših poznatih brandova i propagandni materijal TZ grada Požega i TZ Požeško-slavonske županije. Kroz osobne kontakte naznačili smo im prednosti našeg kraja i mogućnosti kojih imamo. One su oduševljene viđenim, a radi se uglavnom o poslovnim ženama koje su vrlo uspješne u svojim branšama. Njih više od pola ima troje i više djece, što je još jače svjetlo na njihove osobnosti. Mi smo pokušali biti dobri domaćini, da bi one svoja pozitivna iskustva prenijele dalje – rekao je Zdravko Vujnović, predsjednik ŽLS, zadovoljan što su već od ova dva lova, zahvaljujući modernim sredstvima danas, stotine i stotine fotografija otišle diljem svijeta iz našeg kraja.

Kako su boravile u najraznovrsnijim lovištima u Hrvatskoj, koja pružaju lovišta Požeško-slavonske županije u kojima ima svih vrsta divljači, od jelenske, divljih svinja do svih vrsta sitne divljači, lovkinje su bile očarane prirodno očuvanim okolišem i bogatstvom broja i vrsta divljači.

- Lovkinje iz Hrvatske, posebno s Pelješca, ima sliku Slavonije kao nepreglednu ravnicu, pa ih je iznenadio naš Papuk. Strane lovkinje su oduševljene netaknutom prirodom, a posebno što su imale priliku loviti na teritoriju Geološkog parka i Parka prirode Papuk. To mene ne iznenađuje, ali svakako treba razmisliti o činjenici da ni sami ne znamo što imamo, a da to i ne koristimo u turističke svrhe – dodao je Vujnović, koji je za lovkinje priredio i večeru dobrodošlice u Restoranu Zlatni lug, te svečanu večeru uz tamburaše u Restoranu Stari fenjer, nakon uspješnog lova.

- Bilo je prekrasno. Imali smo doduše sreću, očito nas sv. Hubert i božica Dijana jako voli, što nas je poslužilo ovako lijepo vrijeme i 15 stupnjeva u studenom. Imali smo i jako dobar odstrel, prvog dana tri divlje svinje a danas fazane, patke, zečeve. Vidjeli smo jako puno divljači, srnjaka i srneće divljači. Gospodarite bogatim lovištima i to je jako dobro. Vodstvo lovačkog saveza je odlično i moram pohvaliti što svatko zna svoj posao i odrađuje ga brzo. Mi smo bile zadovoljne i zahvaljujemo svima od saveza, do onog čovjeka što nam je pomagao iznositi odstrijeljenu divljač iz šume – rekla je Anita Bračun, predsjednica LU Dame Dame, te dodala da je njihova udruga i osnovana da bi prezentirala razna lovišta diljem Hrvatske. One kroz lovove, a posebno gošćama iz inozemstva omogućavaju da upoznaju Hrvatsku. Iako su se zaželjele Slavonije, dodaje da su im se sada percepcije malo promijenile, jer Slavonija i nije baš tako ravna. Cilj je da sada one sa svojim društvima dolaze u lov u ove krajeve, jer su stvarno oduševljene, a smatra da naš lokalni turizam mora na tome više poraditi, jer može se kao zaista jedinstven pokazati na tržištu Hrvatske i europskim zemljama.

- Lov je uspješno završio, lovili smo fazane, patke, zeca i lisicu. Ulovili smo 16 fazana, šest fazanskih koka, dvije patke i jednog zeca. Lovkinje su zadovoljne, a sada ćemo organizirati i tradicionalni poklon divljači – rekao je Branko Bertelović, ispred LD Šijak, domaćina nedjeljnog lova u lovištu.

- Predivno je bilo jer nas je poslužilo lijepo i toplo vrijeme, organizatori su se stvarno pobrinuli da sve prođe u redu, najljepši lov je kada nema problema i sretno završi. Ne mora biti ni nekakav odstrel, no, palo je nešto i divljači, što na kraju dobro dođe - Maja Slamar iz Jastrebarskog.

Tekst/foto: Vladimir Protić