Subota, 24 Listopad 2015 14:39

Dani jabuka na požeškom Trgu sv. Trojstva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

20. IZLOŽBA JABUKA, VOĆNIH PRERAĐEVINA I MEDA POŽEGA 2015. -

POŽEGA – Po 20. jubilarni puta u Požegi je održana Izložba jabuka, voćnih prerađevina i meda „Dani jabuka – Požega 2015.“, ovaj puta na Trgu sv. Trojstva, kao dopodnevna izložba. Veliku podršku organizaciji ove izložbe dao je grad Požega, Požeško-slavonska županija i Ministarstvo poljoprivrede, pa smo na otvaranju ove izložbe čuli pozdravne riječi požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, požeškog župana Alojza Tomaševića i po prvi puta na Danima jabuka, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Na cijelom prostoru trga svoje proizvode izložilo je 50-tak izlagača s područja Slavonije i Baranje, ovih naših pet županija. Najviše je bilo izlagača jabuka, ostalog voća i prerađevina od voća, voćnih rakija i vina, ostalih proizvoda koje proizvode OPG na području Slavonije, suvenira i ručnih radova, zlatoveza i narodnih nošnji, košaraštva i ručno rađenih dječjih igračaka, proizvoda od lavande i dr. Vrlo zapažene istupe imale su učeničke zadruge iz osnovnih škola, čak tri s područja naše županije i nekoliko s područja susjednih županija.

Nagrađeni najbolji štandovi

IMG 2033

Za najljepši štand po ocjeni stručnog žirija proglašen je štand OPG Mirko Veić iz Mihaljevaca sa starim sortama jabuka. Mirko Veić godinama skuplja i odgaja stabla starih sorti jabuka, a do sada je prikupio preko 200 sorti starih, već zaboravljenih jabuka. Tako je glavni čuvar stare sorte jabuka u Slavoniji i Hrvatskoj, a sorte starih  jabuka skuplja 30 i više godina. Najviše ih je skupio dok u HEP-u radio na terenu po selima cijele Slavonije. Drugu nagradu je dobio štand Učeničke zadruge Lipa OŠ Lipik koji marljivo rade u svom školskom vrtu i voćnjaku, a bave se i preradom voća.

 

 

Po ocjeni posjetitelja za najljepši štand proglašen je štand OPG Rezo, iz Grabarja, koji je izložio svoje proizvode iz vlastitog kupinjaka, od kupinovog vina do likera od kupina. – Kupine uzgajamo na pola hektara, a nasad je sada star deset godina. Nije velika površina ali ima dosta posla s kupinama. Kupine, posebno prve prodajemo kao voće i to je onda prvi prihod koji dolazi, a ostalo smo prerađivali u kupinovo vino. Unazad dvije godine pravimo i voćnu rakiju od kupina „Kupinov liker“ – kaže gospođa Rezo zadovoljna što su posjetitelji glasovali za njen štand.IMG 2037

 

 

Nagrađeni su i najvjerniji izlagači koji su se s izložbom Dani jabuka družili kroz svih 20 godina. To je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega koja je uvijek izlagala jabuke sa svoje plantaže i OPG Zvonko Tilinger iz Eminovaca koji također uzgaja jabuke u svom voćnjaku. 

 

Tekst/foto: Vladimir ProtićIMG 2043