Nedjelja, 18 Listopad 2015 12:43

Najbolja sarma osječkog majstora kotlića Josipa Grgurića

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

1. DRŽAVNO PRVENSTVO U KUHANJU SARME U KOTLIĆU -

DONJI MIHOLJAC – Udruga kuhara u kotliću Kupusari iz Donjeg Miholjca organizatori su 1. Državnog prvenstva u kuhanju sarme u kotliću koji je održan na prostoru Gradske tržnice u Donjem Miholjcu. Iako prvo natjecanje okupilo se 27 kuharskih ekipa iz Osječko-baranjske županije, ali i dvije ekipe iz Požeško-slavonske županije.

- Za sve natjecatelje osigurali smo 1,2 kg mljevenog svinjskog mesa, 0,3 kg junećeg mesa, riža, glavica kupusa i rezani kupus, voda i drva i kuharska kecelja. Sarma se kuha po tradicionalnom receptu, ali naravno svatko ima svoju tajnu, začine i umijeće spravljanja sarme – istakao je Nedeljko Josić, predsjednik Kupusara.

Znak za početak kuhanja dao je poznati voditelj Davor Dretar Drele koji je od ekipa saznao i kako se pravi najbolja sarma. Nakon tri sata kuhanja i zanosnih mirisa koji su se širili oko natjecateljskih mjesta, svaka ekipa je dvije sarme dala na ocjenjivanje, a onda svi nahrupili na ukusnu sarmu. Po odluci žirija najbolju sarmu skuhao je Josip Grgurić član osječkog Kluba majstora kotlića, natjecatelj s dugogodišnjim iskustvom spravljanja jela u kotliću, od fiša, čobanca i dr. Druga najbolja sarma je bila od Zdravka Deaka iz Bizovca, a treću su skuhale domaće natjecateljice Miholjčanke. Najbolji natjecatelji dobili su za nagradu pehare a svi ostali zahvalnice za sudjelovanje.

Na natjecanju su sudjelovale i dvije ekipe iz Požege kao posebni gosti, ekipa Požeške sarmijade, koja se već dvije godine održava u Požegi i ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska koja je organizator nekoliko gastro manifestacija u Požeštini. Svoj nastup iskoristila je i za promidžbu 2. Etno susreta Požeštine i 2. Čvarkijade koja se održava u nedjelju 25. listopada. Uspješna prezentacija za požešku Čvarkijadu, pa se već prijavilo šest ekipa s područja Valpova, Belišća, Bizovca i Miholjca.

Tekst/foto: Vladimir Protić