Petak, 16 Listopad 2015 15:18

Strateški plan smanjenja soli u prehrani

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

7. ŽUPANIJSKA KONFERENCIJA O PREVENCIJI KARDIOVASKULARNIH BOLESTI -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirao je uz potporu grada Požege, Požeško-slavonske županije i Ministarstva zdravlja javnu konferenciju u dvorani Hrvatske gospodarske komore Požega. 7. Konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti održana je u okviru Nacionalne akcije „Živjeti zdravo“ koja se provodi nekoliko godina na nivou države, a posebnu temu koju učesnici razmatraju je strateško i plansko smanjenje soli u prehrani.

IMG 1556- Brojke osoba s kardiovaskularnim bolestima nisu u RH, ali niti u Europi optimistične, stoga provodimo i brojne akcije i ovaj nacionalni program „Živjeti zdravo“ koji se u RH provodi od 2002. godine, uz zastoje u jednom periodu. Zadnjih godina ponovno se pokrenuo i obuhvaća sve kategorije ljudi, od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, radnika i umirovljenika. Svima se ukazuje na potrebu zdravog življenja kojima se pomaže i sebi ali i društvu. Mislim da zdravo se hraniti nije u pitanju siromaštvo, nego navike, a da je novac najbolje uložiti u svoje zdravlje. Kada vidimo koliko ljudi potroše na alkohol, duhan i drugo, onda vidimo da se može uložiti za očuvanje zdravlja – istakao je zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, te dodao da je poseban problem što hrvatski pekarski proizvodi imaju previše soli i da se akcija mora voditi za smanjenje soli. – Kruh u hrvatskoj je slaniji od Baltičkog mora, imamo jedan od najslanijih proizvoda u Europi.

IMG 1554- U našoj privredi, naši privrednici već razmišljaju o zdravoj proizvodnji, a to vidimo iz dobrih primjera, kako živjeti zdravo i opstati na ovim prostorima. Siguran sam da će Slavonci znati iskoristiti sve ove blagodati ovog prostora, a ta čuvena sol, dakle zasoliti moramo malo manje svoje slavonske delicije, jer to je sve navika. Navike se moramo odvići, manje soliti i biti zdraviji. Županija podržava ovakve aktivnosti i približava savjete o zdravom životu svim građanima. Uživajmo i veselimo se našim proizvodima, ali malo na drugačiji način, „smanjimo sol – produžimo si život“ – odmah je složio i slogan, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

IMG 1563Ranko Stevanović, v.d. ravnatelja HZJZ iznio je na konferenciji i Strateški plan smanjenja soli u prehrani. – Ova cijela akcija provodim se zbog prevencije i sadržava cijeli niz preventivnih akcija. jedan problem koji ćemo razmatrati je prekomjerno unošenje soli u organizam, koja izaziva niz bolesti. Prevencija ovdje sprečava mnoge bolesti, smanjiti unos šećera, masnoća, soli, dakle prehranu i životne navike promijeniti. No to se ne može postići u jednoj noći, ali na duge staze kroj projekte i mreže koju uspostavljamo je na tom tragu.

Tekst/foto: Vladimir Protić