Četvrtak, 15 Listopad 2015 13:39

Listopad - Mjesec borbe protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - ZJZZ poziva sve sugrađanke i sugrađane da se priključe u borbi protiv raka i obilježavanju Mjeseca borbe protiv raka dojke te Dana ružičaste i plave vrpce posvećenih ranom otkrivanju raka dojke i raka debelog crijeva. Ujedno će se ove javnozdravstvene akcije iskoristiti za promociju Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka.

Cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice, te raka općenito. Svi zainteresirani moći će dobiti korisne savjete o svim učestalijim karcinomima.

O raku dojke, debelog crijeva i vrata maternice u našoj županiji

Rak dojke najčešći je karcinom kod žena i najčešći uzrok smrti žena od karcinoma. Rak debelog crijeva je na drugom mjestu prema učestalosti i kao uzrok smrti od karcinoma u oba spola. U našoj županiji od raka dojke svake godine oboli između 40-60 žena, dok je primjerice 2013. godine umrlo prosječno 20 žena (2013., 26 žena), dok od raka debelog crijeva oboli 50-70 osoba, a umre oko 30 osoba (2013., 36 osoba). Od raka vrata maternice godišnje oboli 5-10 žena, no od raka vrata maternice ne bi niti jedna žena trebala oboljeti, a svakako ne bi smjela umrijeti. Ako se zna da su dovoljno rano otkriveni rak dojke, debelog crijeva ili vrata maternice izlječivi u većini slučajeva, dio života svakako može biti spašen dovoljno ranim i redovitim preventivnim pregledima.

- Zato, odazovite se redovito na preventivne preglede u sklopu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice! Također apeliramo i na osobe koje nisu uključene u Nacionalne programe da se redovito kontroliraju i jave svom izabranom liječniku u slučaju da otkriju neku sumnjivu kvržicu na dojci, promjene u pražnjenju crijeva, neobjašnjivu bol, praćenu nadutošću – pozvala je Voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević dr.med., spec. javnog zdravstva.

Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka

U tijeku je četvrti ciklus pozivanja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke „MAMMA“ za žene u dobi 50-69 godina. U trećem ciklusu odaziv je bio visokih 77% čemu su uvelike doprinijele patronažne sestre Doma zdravlja i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su tijekom protekle dvije akademske godine obilazili žene koje se nisu odazvale pozivu na preventivnu mamografiju. S obzirom na dobre rezultate, studenti će nastaviti slične aktivnosti već od ovog tjedna na području općine Velika. Do sada ovim programom kod 59 žena iz naše županije otkriven rak dojke.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za žene i muškarce u dobi od 50-74 godine pri kraju je drugog ciklusa. Važna izmjena u programu je da osobe ne dobivaju odmah na kućnu adresu testove za otkrivanje tragova skrivene krvi u stolici, nego testove šaljemo kada dobijemo izjavu da žele sudjelovati u programu. Do sada je u sklopu Nacionalnog programa otkriven rak debelog crijeva kod 19 osoba, dok je odaziv 28,5% i viši je značajno nego prošle godine u ovo vrijeme (20,3%). Važno je napomenuti da su 3 od 4 osobe koje su bile pozitivne na testu koji otkriva oku nevidljivu krv u stolici na kolonoskopskom pregledu imale patološki nalaz.

Treći Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice za žene u dobi 25-64 godine započeo je krajem 2012. godine. Pozivaju se žene da se jave svom izabranom ginekologu na Papa test, a žene koje nemaju izabranog ginekologa da prvo izaberu ginekologa a onda naprave Papa test. Obuhvat žena preventivnim Papa testom se nacionalno procjenjuje na 63,2% (42,0% oportunistički, 11,2% organizirani probir, 10,0% privatno).