Ponedjeljak, 05 Listopad 2015 13:41

Obnovili bunar, izgradili sjenicu i postavili info tablu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRAĐANSKA INICIJATIVA UREĐUJE OKOLIŠ KURIJE KUŠEVIĆ -

KUZMICA – Prije nekoliko godina osnovana građanska inicijativa Kuzmica, najviše radi obilježavanja 100 godina kuzmičke Munjare i obnove tog vrijednog tehničkog spomenika, svoj fokus su dali i na uređenje okoliša još jednog kurioziteta Kuzmice, kurije Kušević. To je još jedan važan objekt povijesne baštine koji je dugo godina bio neopravdano zanemarivan, a od izuzetne važnosti je za ovaj kraj i dugu povijest ovog kraja.

U potpunosti je obnovljen stari bunar uz kuriju Kušević, izgrađena je sjenica za odmor u nekadašnjem poznatom perivoju kurije Kušević, izrađen je i postavljen info pano ispred „Japanske sofore“, od nekoliko preostalih rijetkih biljaka, rijetkih i u Europi, koje su nekada krasile poznati perivoj obitelji Kušević, postavljena je sjenica za odmor planinara, posjetitelja i prolaznika na utvrdi Viškovački grad, te obilježena cijela staza od kurije Kušević do utvrde Viškovački grad. Sve je to djelo ruku entuzijasta i volontera iz inicijative koji najavljuju i nove projekte.

- Zadnjih godina i grad Pleternica prepoznaje naš trud i želju te nam pomaže u svemu i dolasku do cilja. Naš cilj i moto je uklesan na ulaznoj tabli na sjenici „Sačuvajmo dio naše povijesti za buduće generacije“ - istakao je predsjednik udruge Miro Rašić, obraćajući se gostima, sponzorima, ali i djeci iz jedne od većih Područnih škola u Kuzmici koju pohađa više od 50-ero djece. Djeca su za svečanost priredila i kratku priredbu. Najavio je i opsežnije istraživanje o biljkama i stablima nekadašnjeg perivoja te uspostavu novog mini parka s tim stablima.

Info pano je izradila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, a ravnatelj dr. sc. Ivica Samarđić je posebno djeci ispričao priču u poznatom perivoju obitelji Kušević u kojemu su se nalazili desetci rijetkih biljaka i stabala. od kojih su samo neke preostale, a najpoznatija i svakako najveća je japanska sofora.

Djecu je posebno u Dječjem tjednu pozdravila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. – Odradili ste ovo i bolje nego što sam očekivala i impresivni su rezultati iza vas. Grad će uvijek skrbiti o svojim udrugama koje rade i aktivne su na terenu i moramo iznaći sredstva da se te aktivnosti realiziraju. Najavljujem da je grad Pleternica dobio sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu studije obnove kuzmičke Munjare Na temelju te studije radit će se projektna dokumentacija i sve što treba u Munjari raditi da bi ona zasjala u svjetlu koje ona zaslužuje. 100 godina je prošlo od kada je struje potekla iz Munjare i napajala je strujom Požegu i Požeštinu.

Tekst/foto: Vladimir Protić