Utorak, 15 Rujan 2015 10:53

„Vidi i klikni“ za prvašiće

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POLICIJSKA UPRAVA I HAK PROVODE PROGRAM SIGURNOG SUDJELOVANJA U PROMETU -

 PLETERNICA / POŽEGA – Policijska uprava požeško-slavonska i Hrvatski auto klub zajedno provode program za učenike prvih razreda o sigurnom sudjelovanju u prometu. Uključeni su prvašići OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice i OŠ Dobriše Cesarića iz Požege.

 - Četvrtu godinu provodimo ovu aktivnu radionicu za djecu predškolske godine i za prve razrede, jer se oni po prvi puta samostalno susreću i sudjeluju u prometu kao pješaci. Djeca te dobi mogu sudjelovati u prometu kao pješaci i mogu se voziti u vozilima, stoga smo ovaj projekt i nazvali „Vidi i klikni“, znači da pogledaju lijevo i desno kad prelaze preko ceste i klikni, kad se prevoze u automobilima da stave pojas. osim teoretskog dijela koji savladavamo zajedno s njima imamo i praktični dio, nogostup, pješački prijelaz i male automobilčiće koji sudjeluju u prometu. Radionica se pokazala uspješnom i za djecu ali i za roditelje – istakao je Mladen Matković, inž. prometa koji u ekipi s Zlatkom Jelenčić, inž. prometa kao stručni suradnici za edukaciju i preventivu prometa HAK-a prolaze dječje vrtiće i osnovne škole diljem Hrvatske, Do sada je ovaj program prošlo preko 7.000 djece u predškolskom obrazovanja, a do kraja godine još 4.000 prvašića.

 - Veliki broj djece znaju tu priču, ali imamo i situaciju da djeca misle da je dovoljno da idu preko, pješačkog prijelaza ili na zeleno svjetlo, no na žalost kod nas su pune bolnice onih koji su bili u pravu, te se nisu zbog svoje sigurnosti zaustavili prije pješačkog prijelaza i provjerili lijevo i desno. Tek kada su se uvjerili da nema vozila ili im iz vozila daju znak da slobodno prijeđu cestu, tek onda trebaju prijeći cestu. Pogotovo kad su uz cestu parkirani automobili, kamioni ili cisterne, koji također predstavljaju opasnost za djecu, stoga je pravilo pogledaj lijevo, desno, pa opet lijevo vrlo bitni za siguran prolazak djece – dodaje Matković.

 Prvašići su vrlo rado sudjelovali u cijeloj radionici, prelazili preko zebre, pokazali vrlo zavidno znanje oko prometnih pravila, ali i više od polovice digli ruku u zrak, na pitanje, tko se od djece s roditeljima vozi nam prvom sjedištu u automobili. To je vrlo svjesna greška koju roditelji često čine, vrlo rijetki imaju ugrađena sjedalice za djecu u koju kategoriju spadaju i prvašići, a rijetko se tko od djece veže na zadnjim sjedalima. Na radionici su s pomoću lutke pokazali što se dešava s djecom kada sjede nevezana na prvom sjedalu uz vozača a vozilo se naglo zaustavi zbog pješaka, a kako su djeca sigurna u slučaju iznenadnog zaustavljanja kada sjede u sjedalici i zavezana s pojasom. Nakon radionice svi učenici dobivaju bojanku s prometnim pravilima i načinom ponašanja u prometu s kojom ponavljaju naučeno.

Tekst/foto: Vladimir Protić