Petak, 24 Srpanj 2015 18:42

„Poljadija u srcu“ po 14. puta

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KUD „POLJADIJA“ IZ GRABARJA ODRŽAVA SVOJU SMOTRU FOLKLORA - 

GRABARJE – Jedno od aktivnijih folklornih društava u Požeštini, KUD „Poljadija“ iz Grabarja po 14. puta organizira svoju smotru folklora. „Poljadija u srcu“ prikazuje običaje i baštinu poljadijskog dijela Požeštine kroz ples, pjesmu i zvuke tambure.

Društvo je tijekom prošlih godina izvelo i niz tematskih smotri gdje su kroz scenski prikaz ispred i na pozornici, pa i na originalnim lokacijama prikazali, sjetvu, žetvu, od lana do stana, šljiva i njeni proizvodi, od vune do pletiva i dr. Društvo osim odraslih ima i veliku dječju folklornu skupinu i svoje tamburaše, a gotovo svaka kuća u selu ima nekoga u folkloru.

Ove godine na velikoj pozornici na otvorenom u sred sela osim koreografije u kojoj će skupina dječjeg folklora prikazati splet kola i plesova uz pjesmu Grabaračkog kraja, a pridružit će im se KUD Dragalić, KUD Salinovec, KUD Lužani, GKUD Požega, KUD Ivan Domac iz Privlake, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.

Sve započinje u subotu od 18 sati velikom svečanom povorkom koju će predvoditi konjanici i konjske zaprege, sva društva uz pjesmu s tamburašima. Oko 20,30 sati na kraju tradicionalno i izvođači i brojna publika formiraju veliko šokačko kolo. U nastavku sve će zabavljati Tamburaški sastav „Bisernica“ iz Požege. Smotra se održava pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i TZ Kutjevo, Požeško-slavonske županije i tjednika Kronika požeško-slavonska uz sponzorstvo Kutjeva d.d. i kutjevačkih vinara Tandara, Đurina, Krauthaker, Šag, Čamak i Perak, Kulen Hruška i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić