Srijeda, 22 Srpanj 2015 11:53

Uskoro uklanjanje i ”Velike kuće”

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

RASPISAN NATJEČAJ ZA UKLANJANJE RUŠEVNE ZGRADE -

 PAKRAC - Grad Pakrac raspisao je javni natječaj za uklanjanje građevine “Velike kuće“. Iako nije u samom središtu Pakraca, takozvana "Velika kuća" u ulici Pilanski put, nasuprot nekadašnjem drvnom kombinatu "Papuk" je jedna od većih prijetnji građanima i njihovoj imovini jer je objekt u katastrofalnom stanju. Zbog toga je raspisan natječaj o uklanjanju tog objekta jer za obnovu nije bilo novca. Za obnovu bi bilo potrebno 3,8 milijuna kuna kojih Grad nema. U natječaju za rušenje Velike kuće stoji da radove treba izvesti izvesti bez posebne naknade uz ustupanje izvoditelju za obavljene radove građevinskog materijala od iste uz obavezu uređenja građevinske parcele nakon završetka radova do kote okolnog terena (prometnice) i zbrinjavanje građevinskog otpada na zakonom propisan način. Ili jednostavnije, da je naknada za radove iskoristivi građevinski materijal.

 Objekt je u vlasništvu Grada Pakraca i kandidiran je za obnovu tadašnjem Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (2009.). Projekt je bio prihvaćen, bila je napravljena i projektna dokumentacija za adaptaciju osam novih stanova. Dobivene su sve potrebne dozvole, no ipak su 2013. dobili odgovor iz Ministarstva da neće obnavljati taj objekt.

"Velika kuća" izgrađena je početkom prošlog stoljeća,1908. godine. Ima 509 četvornih metara, a uz podrum, u kojem je nekada bila mesnica, stanovi su raspoređeni na prizemlje i prvu etažu. Odmah nakon gradnje su je za stanovanje koristili činovnici Drvne industrije "Slaveks", preteče Drvne industrije "Papuk", a kasnije i sami radnici ovog drvnog kombinata. Bude li uklonjena, "Velika kuća" će doživjeti sudbinu nekadašnje "Bećarske kuće" koja se nalazila preko puta.

Tekst/foto: Gordan Vukić