Petak, 12 Lipanj 2015 13:28

Žele organizirati i svoju smotru folklora

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. GODIŠNJA SKUPŠTINA KUD „SVILENKA“ BUK -

 BUK – Prije 5 godina grupa entuzijasta iz sela Buk, Svilna, Resnik i Kalenić organizirali su svoje folklorno IMG 1711društvo, te ga nazvali po marami karakterističnoj za ovaj kraj KUD „Svilenka“. Uz ustrajan rad i svladavanje brojnih problema, a napose financijskih, dočekali su i svojih prvih 5 godina.

 Prisjetili su se svega na Godišnjoj skupštini i proslavili svoj jubilej, a u analizi su se i sami iznenadili koliko su nastupa i aktivnosti imali. Podršku im daju i ostale udruge koje su također formirane iz ovih jako povezanih naselja, vatrogasci DVD Buk, nogometaši BSK Buk, Udruga Tomo Perić Buk.

 - Društvo ima tridesetak članova, no aktivno u plesu i pjesmi sudjeluje dvadesetak mlađih članova koji redovno vježbaju koreografije s našom voditeljicom Brankom Potnar. Prije dvije godine bili smo domaćini smotre šetanih kola KUD-ova Požeštine koji vježbaju taj oblik folklora, a sada smo na skupštini donijeli odluku da idemo organizirati već ove godine 05. kolovoza i svoju smotru crkvenog pučkog pjevanja. To pjevanje je dosta zanemareno kod nas i mi bi htjeli pokazati to s društvima IMG 1713koja njeguju ovakvu vrstu pjesmama, a smotra bi se održala u našoj župnoj crkvi. Nadam se da ćemo uspjeti skupiti financijska sredstva i to organizirati – kaže predsjednica KUD-a Branka Leist. Osim što se sami snalaze oko financija i uz pomoć svojih članova i sponzora tvrtki s njihovog kraja nešto im pomaže i grad Pleternica. Usko surađuju s KUD-om Orljava i KUD-om Rama iz Pleternice jer zajednički odlaze na nastupe koristeći isti prijevoz autobusom.

 Od samog početka folklor vodi i uvježbava Brankica Potnar, kojoj su se zahvalili poklonom za ovih 5 godina. Članovi društva imaju vrlo vrijednih, lijepih i jako starih nošnji s ovog područja, koje su im u nasljeđe ostavile njihove bake. Te nošnje koriste samo u gostovanjima na smotrama folklora, a osim po Požeštini, Hrvatskoj gostovali su već i u inozemstvu.

Tekst/foto: Vladimir Protić