Utorak, 26 Svibanj 2015 12:09

Sljubljivanje vina i novih delicija na Zlatnom Lugu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OSAM STOLJEĆA TRADICIJE KUTJEVAČKIH VINA -

EMOVAČKI LUG – Krčma Zlatni Lug bila je domaćinom prezentacije vrhunskih vina Kutjeva d.d. iz berbe 2014. godine koja su ponuđena s novim gastro delicijama ovog restorana. Osam stoljeća tradicije kutjevačkih vina govori da su kutjevačka vina postala simbol hrvatske vinske kulture, čiji početci su zabilježeni još 1232. godine. Danas kutjevačka vina donose jedno sasvim novo iskustvo, tradicionalnu proizvodnju najkvalitetnijih vina oplemenjenu najmodernijim tehnološkim dostignućima 21. stoljeća.

Požeškim gospodarstvenicima, političkom rukovodstvu, vodstvu lokalne samouprave i medijima predstavljena su nova vina prošlogodišnje berbe Graševina Turković, vrhunsko polusuho bijelo vino, Graševina Vrhunska, vrhunsko suho bijelo vino, Graševina De Gotho, vrhunsko suho bijelo vino, Kutjevački Rose', kvalitetno suho rose' vino i Pinot Crni, kvalitetno suho crno vino. Posebno nadahnuto i živopisno predstavljanje je održao vinski somelier i direktor turizma Kutjeva d.d. Drago Humski. – Vina berbe 2014.IMG 0050 godine koja je bila dosta kišna, koja je imala dosta škart grožđa, koje smo odbacili, ipak je dala dobru kakvoću vina. Tijelom su nešto slabija što smo popravili preko kvasaca, metodom dužeg miješanja na kvascima, a dobre mirise su dobila s najkvalitetnijih položaja. Graševina Vrhunska, Graševina De Gotho i Graševina Turković dolaze s položaja Vetovo, Hrnjevac i Vinkomir. To je najbolje što Kutjevo ima i u tako teškim godinama može se dobiti pristojna kakvoća a s druge strane graševina je jako otporna sorta koja podnosi takve nedaće. Ona je od svih bijelih sorti grožđa najbolje podnijela nedaće – kaže Humski koji ističe da su dosta posla imali podrumari koji su odlično odradili svoj posao. – Naš glavni vinski enolog Ivan Marinclin se trudio izvući najviše što se moglo. Svježina vina se popravila, ako su nekada vina bila prezrele voćnosti, sada je voćnost mlađa, cvjetnost popravljena i za ljetne dane puno je te lepršavosti i svježine. Ova vina mogu biti zavodljiva kao i ljetne ljubavi. Ove godine je i Rose' potpuno svjež, nježan s esencijama jagode i maline, lagan i jednostavnog okusa za sva jela od tjestenina, pašta.

Graševina TurkovićNova vina Kutjevačkog podruma su već krenula u prodaju, a prošle godine po prvi puta pojavila se i Graševina Turković. – Iz berbe 2013. godine proizveli smo Graševinu Turković koja je osvojila lijepe nagrade, ima već i srebrnu medalju na Decanter World Wine Avards u Londonu. Pokazala se jako dobra jer je blago slatkasta s puno zrele voćnosti i odgovara jelima s egzotičnim začinima jakih mirisa, više slatkastim začinima i egzotičnim kuhinjama koje su sve više u modi, kineska, tajlandska, turska, mexička. Oni koji vole te mirisne začine odlično mogu složiti Graševinu Turković uz njih – zaključuje Humski koji za svako vino u prezentaciji ima svoju priču, a posjetitelji starog vinskog podruma u Kutjevu oduševljeni su s njegovim živopisnim opisima vina i događaja iz vinske prošlosti kutjevačkih podruma.
Uz vrhunska vina Kutjeva d.d. Restoran Krčme Zlatni Lug pripremio je i nove gastro delicije za prezentaciju koje će ubuduće biti na ponudi a'la cart menia. To je prije svega vinogradarski ćevap, autohtono jelo koje su nekada jeli stari Požežani, a do današnjih dana zadržalo se kao specijalitet požeškog vinogorja i vinogradara koji ga pripremaju na vinogradarskim blagdanima. Tu je došao i novitet, dimljena pastrva koja se priprema nekoliko sati u specijalnoj komori za dimljenje na drva i služi se za konzumiranje odmah nakon tog procesa.

- Za ovu prigodu priredili smo staro tradicionalno požeško jelo Vinogradarski ćevap, koje se inače radi u pecalu na velikom ražnju, a mi smo ovdje u restoranu to pripremili za svakoga na malim ražnjevima. Vinogradarski ćevap sastoji se od telećeg i svinjskog mesa, naizmjence stavljan na ražanj sa paprikom, slaninom i crvenim lukom, a sve motano u svinjsku maramicu i tako se peče na otvorenoj vatri. Poslužuje se uz krumpir pržen sa slaninom i ovo jelo se odlično slaže s kutjevačkim vinima - kaže Marijan Bek, šef kuhinje restorana Zlatni Lug. Dimljenu pastrvu su svi gosti uglavnom po prvi puta susreli i nakon konzumacije svi pohvalili kao neobičnu i ukusnu deliciju. Da bi ugođaj bio kompletan pobrinuli su se i tamburaši TS Rubato iz Nove Gradiške.

Tekst/foto: Vladimir Protić