Nedjelja, 17 Svibanj 2015 16:36

Obitelj je osnovna jedinica društva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OBITELJI U OBITELJSKOM CENTRU POŽEGA -

POŽEGA - Od 1993. godine kada je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda rezolucijom proglasila 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji to je postao dan u kojem se nastoji istaknuti i naglasiti važnost obitelji kao osnovne zajednice u svim društvima diljem svijeta. U mnogim državama provode se kampanje, radionice, javne akcije, medijski nastupi i programi kojim se želi promicati svijest o pitanjima koje se tiču obitelji. Ove godine naglasak je na ravnopravnosti spolova i prava djece unutar obitelji te prevencija obiteljskog nasilja putem uređenih zakonskih okvira i intervencija, a obilježavanje je održano u gradu Požegi kroz info štandove u pješačkoj zoni i dvorištu Obiteljskog centra podružnici Centra za socijalnu skrb Požega. Djelatnici su dijelili edukativne letke, razgovarali s građanima i učenicima, organizirali radionice u dječjim vrtićima.

- Svake godine posebno značenje pridajemo obilježavanju 15. svibnja, Međunarodnog dana obitelji s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao osnovne jedinice društva u kojoj stječemo temeljne vrijednosti i gradimo našu osobnost. I ove godine smo kroz različite aktivnosti promicali značenje zdravog obiteljskog okruženja, važnost uloga svih članova obitelji i ponudili podršku u očuvanju kvalitetnih obiteljskih odnosa. U našem svakodnevnom radu susrećemo se s obiteljima koje se bore s različitim poteškoćama i suvremenim rizicima. Izložena egzistencijalnoj ugroženosti, raznim stresnim situacijama, obiteljskom nasilju, bolestima članova obitelji, dostupnosti brojnim sredstvima ovisnosti, nedovoljno razvijenim osobnim kapacitetima za rješavanje problema, pretjeranom zaokupljenošću suvremenim tehnologijama umjesto neposrednim kontaktom sa svojim najbližima, obiteljska uloga oslonca, podrške, sigurnosti i ljubavi je pod velikim opterećenjem. Pod takvim pritiscima pojedincu je sve teže njegovati obitelj i dobre odnose u obitelji kao prioritet. U zakonskom okviru RH obitelj je pod posebnom zaštitom. Djelatnost Podružnice Obiteljskog centra također je dio tog okvira i u našem radu posvećeni smo svim sastavnicama obitelji i svim segmentima obiteljskog života – rekla je Martina Vlašić, dipl. soc. rad., ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.

- Na Međunarodni dan obitelji želimo osvijestiti značenje obitelji u životima pojedinca s ciljem jačanja međusobnih osjećaja i veza. U Dječjem vrtiću Kutjevo, priredili smo zanimljivu radionicu s više različitih aktivnosti čiji je cilj bio potaknuti kreativno izražavanje, razmišljanje o obitelji, učenje društvenim igrama i aktivnostima koje mogu igrati s roditeljima radi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. U prostorijama Obiteljskog centra organizirana je kreativna radionica za 20-tak učenika od 5. do 8. razreda posebnih odjela Osnovne škole „Julija Kempfa“ koji su nas ovih dana darivali svojim radovima na temu obitelji, a koji će ukrašavat prostor naše radionice u kojoj se inače druže djeca i roditelji. Učenici Katoličke Gimnazije u Požegi ovaj tjedan su nam poslali preko 300 rukom pisanih poruka o obitelji, važnosti obitelji, značenju obitelji za njih te kakvu obitelj sanjaju. Nemoguće je da iskrenost i toplina njihovih rečenica ne potaknu na razmišljanje o našim vlastitim obiteljima i njihovoj nezamjenjivoj ulozi u životu. Ove poruke bit će izložene na ulazu u Podružnicu Obiteljskog centra, Matije Gupca 6, gdje svatko može navratiti i inspirirati se njihovim sadržajem. Osim druženja s djecom organiziran je susret i druženje korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Ljeskovica i članova njihovih obitelji koji su rjeđe u prilici posjetiti ih što zbog udaljenosti što zbog osobnih materijalnih ili zdravstvenih poteškoća. Stariji, nemoćni i bolesni često su u potrebi osjetiti toplinu i bliskost obitelji stoga im to želimo omogućiti na današnji dan – rekla je Mirjana Jugović, dipl. soc. rad., predstojnica podružnice Obiteljskog centra Požega.

Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji sa Centrom za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje “Sirius“ su postavili info štand na Trgu sv. Trojstva gdje su dijelili promotivne letke i razgovarali sa građanima na temu udomiteljstva u sklopu „Programa podrške razvoja udomiteljstva za djecu“.

Tekst: Vladimir Protić