Utorak, 05 Svibanj 2015 15:41

Zlatne grive Zlatne doline i novi šampioni

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

(PROMO ČLANAK) 8. KONJOGOJSKA IZLOŽBA I 12. REVIJALNA UTAKMICA U VOŽNJI ZAPREGA -

POŽEGA – Šestogodišnja kobila Azra i njeno žensko ždrijebe uzgajivača i vlasnika Damira Pavkovića iz Trenkova šampion je 8. Konjogojske izlože u Mihaljevcima koju tradicionalno organizira Konjogojstvena udruga Vallis Aurea iz Požege. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Vrijedna je to udruga, jedna od najboljih, istakli su svi govornici iz konjogojstvenih udruga diljem Hrvatske i Saveza uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, koja uspijeva organizirati brojne aktivnosti uz tako malo financijskih sredstava. Udruga radi od 1995. godine i do sada je od lokalne samouprave dobivala sredstva koja su bila dostatna za rad, a u zadnje dvije godine od grada Požege dobivaju samo 1.000 kuna. To je bila tema kojoj je posebno posvetio prostor u svom izlaganju zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik. - Na svakoj dosadašnjoj izložbi sam bio i podržavao vaš rad. Smatram da ste najbolja udruga u Požeško-slavonskoj županiji, jer uistinu ste i uz mala sredstva koja ste zadnje dvije godine dobili ostvarili puno. Na posljednjoj vašoj skupštini čuo sam razočaravajuće činjenice, 2009. godine udruga je dobila 60 tisuća kuna zajedno s investicijama, 2010. godine 32 tisuće, 2011. godine 27 tisuća kuna kao i 2012. godine, 2013. 20 tisuća kuna a 2013. i 2014. godine samo po 1.000 kuna uz naznaku da bi još išlo smanjenje za 25%. Upozoravam sve da su udruge biseri lokalne zajednice i da se na udrugama nesmije štedjeti. Udrugama se mora pomagati jer one pomažu nas, one su dio nas – istakao je Cesarik te dodao da kada ponovno dođu na vlast u gradu Požegi da će to sve kompenzirati i sve vratiti što nisu dobili.

Skup je pozdravio i požeški gradonačelnik Vedran Neferović posebno se obraćajući vrijednim uzgajivačima konja. - Vi vrijedni uzgajivači konja koji čuvate tradiciju uzgoja konja i na ovoj izložbi već nekoliko godina prezentirate ljubav prema konjima, što znači znanje i sposobnost da prezentirate sve vrijedno što Hrvatska ima“ a uz želje za uspjehom svih koji se natječu da dođu slijedeće godine u još većem broju.

Skupu je nazočio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, dogradonačelnik grada Požega Mario Pilon, saborski zastupnici Dražen Đurović i Zdravko Ronko, koji je natjecanje i otvorio. Danas članovi udruge u uzgoju imaju stotinjak konja, a ostali članovi konjogojstvenih udruga iz Hrvatske taj broj su podigli na preko 600 konja. Na izložbi je sudjelovalo 40 konja i kobila i 15 zaprega.

U kolekciji starijih pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka prvo mjesto zauzeo je pastuh Atila uzgajivača Damira Dereša iz Tornja u vlasništvu Olivera Juričevića iz Mihaljevaca. Drugo mjesto zauzeo je pastuh Sokol uzgajivača Josipa Tučkorića iz Ščapovca u vlasništvu Branka Milosavljevića iz Sulkovaca, a treće mjesto je osvojio 12-godišnji pastuh Veseli, uzgajivača i vlasnika Željka Adžića iz Mihaljevaca. U kolekciji mladih pastuha starosti do 4 godine najbolji je bio Bećar uzgajivačice Ljubice Nežak iz Križevaca u vlasništvu Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice. Drugo mjesto osvojio je Cezar uzgajivača Branka Bugarinovića iz Lasovca u vlasništvu Josipa Lovrenčića iz Nove Bukovice, a treće mjesto je osvojio ponovno jedan Bećar, trogodišnji pastuh uzgajivača Denisa Crnkovića iz Dragovaca u vlasništvu Maria Kube iz Jakšića.

Prvo mjesto u kolekciji kobila hrvatskog hladnokrvnjaka osvojila je Zlatica uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca u vlasništvu Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker iz Kutjeva. Drugo mjesto osvojila je Beba uzgajivačice Ljeposave Dmitrović iz Dragalića u vlasništvu Josipa Sabljaka iz Šumetlice, a treće mjesto zauzima Vilma uzgajivača Ive Laktića iz Godnjaka u vlasništvu Antuna Samardžije iz Biškupaca. U kolekciji kobila s ždrebadi prvo mjesto je osvojila kobila Crna s ženskim ždrebetom uzgajivača tvrtke Šargo iz Osijeka u vlasništvu Dalibora Maroševića iz Prekopakre, a drugo mjesto je osvojila Olga sa ženskim ždrebetom uzgajivača Zorana Smoljaneca iz Donjeg Miholjca u vlasništvu Zdravka Bičanića iz Emovačkog Luga.

U kolekciji omica do četiri godine starosti prvo mjesto je osvojila Cvjeta uzgajivača i vlasnika Dalibora Maroševića iz Prekopakre, drugo mjesto Stela uzgajivača i vlasnika Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker iz Kutjeva, a treće mjesto osvojila je Zamba uzgajivača mate terzića iz Velike u vlasništvu Maria Kube iz Jakšića.

Zlatne grive Zlatne doline uvijek donose i jednu od zanimljivosti, utakmicu u vožnji zaprega u kojoj se natjecatelji u parkuru natječu u vožnji spretnosti između čunjeva i brzini prolaza cijelog parkura. Natjecalo se ukupno 15 zaprega a najbolje rezultate na 450 metra dugoj stazi a 12 kapija uz dozvoljeno vrijeme od 144 sec., ostvario je Stjepan Leist iz Buka s grlima Sokol i Maja u vremenu od 107,3 sec. i bez kaznenih bodova. Drugo mjesto je ostvarila zaprega Branka Milosavljevića iz Sulkovaca s grlima Sokol i Maja u vremenu od 138,25 sec. i bez kaznenih bodova, a treće mjesto je osvojila zaprega Maria Kube iz Jakšića s grlima Bećar i Zamba u vremenu od 114,93 sec i sa 3 kaznena boda. U baražu je ponovno bio najbolji Stjepan Leist s brzinom od 116, 28 sec, te je on i ukupni pobjednik 12. Revijalne utakmice u vožnji zaprega 2015. godine.

Vrlo zanimljivo za brojne gledatelje koje je privuklo i lijepo vrijeme cijelog dana natjecanja bila je vuča trupaca. U kategoriji konja samca na stazi dugoj 60 metara s hrastovim trupcem od 0,71 m3 najbrži je bio Cezar Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice koji je kladu prevukao za 18,16 sec. Drugo mjesto osvojila je Zlatica Ivana Podnara iz Vinogradarstva Krauthaker iz Kutjeva za 18,31 sec. a treće mjesto osvojio je Aki Josipa Sabljaka iz Šumetlice s rezultatom od 36,69 sec.

U kategoriji s parom konja na stazi dugoj 60 metara i hrastovom kladom od 1,5 m3 najbolji su bili pastusi Cezar i Bećar Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice koji su kladu prevukli za 15,31 sec. Druge su bile kobile Olga i Cvita Zdravka Bičanića iz Emovačkog Luga kojima je za prevlačenje klade trebalo malo više, 52, 57 sec., a treće mjesto su osvojili pastusi Zoran i Aki Perice Terzića iz Velike za 61,75 sec.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić