Nedjelja, 03 Svibanj 2015 12:04

Trodnevno iskustvo u srcu Papuka za poletarce i pčelice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZVIĐAČI ODREDA JOZO KOUTNI NA TABOROVANJU U DUBOKOJ -

 VELIKA -  Uz blagdan sv. Josipa radnika izviđači iz požeškog Odreda Jozo Koutni pošli su na trodnevno taborovanje u Dubokoj, pet kilometara iznad Velike u prekrasnoj šumi pored nastavnog centra Šumarskog fakulteta iz Zagreba. Na taborovanje je krenulo 50-tak članova odreda, od kojih 20 najmlađih poletaraca i pčelica.

– Stariji izviđači i brđani postavili su logor i šatore za svibanjski bivak. Za sve njih organizirana je i kuhinja i cijeli boravak. Godišnje planiramo nekoliko ovakvih višednevnih taborovanja, a gotovo svaki tjedan za vikend naši najmlađi, poletarci i pčelice od 8-12 godina su u prirodi sa svojim voditeljima. Trenutno školujemo tri voditelja za rad s djecom. Pretežno je to Požeška gora ali i dalje, ove naše planine Papuk, Psunj, Krndija – istakao je starješina odreda Dražen Muljević.

Za vrijeme boravka na taborovanju nakon prenošenja znanja starijih na mlade o izviđačkim vještinama, odlazilo se i u pohode na poznate lokalitete u ovom dijelu papuka. – Jučer smo imali pohod na Trišnjicu, u lakšem tempu jer imamo i članova od 5 godina. tamo smo imali jednu obuku i predavanje iz orijentacije i snalaženja u prirodi. Vježbali smo orijentaciju na karti i na samom lokalitetu. Jučer smo imali i svečanu dodjelu „prvog leta“ za desetak poletaraca koji su unaprijeđeni nakon pohađanje praktične i teoretske obuke. Danas smo imali jedan zahtjevniji izlet višesatni pohod na Nevoljaš i Jankovac, na koji smo krenuli nakon ceremonije prelaska iz poletaraca u izviđače i planinke – rekao je Dalibor Blažević, načelnik Odreda Jozo Koutni koji je dobio ime po svom nekadašnjem članu koji je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Nakon jednog dužeg perioda neaktivnosti požeški izviđači su ponovno prije dvije godine krenuli s radom i zadovoljni su što su im se prvo vratili gotovo svi koji se i prije devedesetih godina bili članovi izviđača, a sada i sve više mladih koje zanima pokret izviđača, tako aktivan u cijelom svijetu. – Nedostaje nam jedino onih od 15 – 25 godina, jer kada su oni trebali biti poletarci i pčelice izviđača u Požegi nije bilo, tako da neke generacije neznaju što su to izviđači. sada nam je prioritet riješiti problem prostora u gardu gdje bi se mogli sastajati i održavati naše obuke i druženja – dodaje Muljević koji se nada pomoći grada Požege u rješavanju prostora koji su nekada izviđači imali i bili značajna organizacija u gradu.

Nakon ukusnog ručka, gulaša koji su pripremili brđani, svi su se okupili jer je mlada planinka Barbara slavila svoj 10. rođendan. Za tu priliku stigla je i velika torta ali i dječji šampanjac. Dok je palila svijeće Barbari su svi otpjevali „Happy Birthday“.

Tekst/Foto: Vladimir Protić