Utorak, 28 Travanj 2015 13:26

Za svoje kolekcije zaslužili dva prva i treće mjesto

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBRTNIČKA ŠKOLA IZ POŽEGE PONOVNO USPJEŠNA NA 18. DANIMA ODJEĆE 2015. -

POŽEGA - Na proteklim 18. Danima odjeće i kožne galanterije 2015. godine u Čakovcu učenice i mentorice Obrtničke škole u Požegi ponovno su bile uspješne i osvojile dvije zlatne medalje te jednu brončanu medalju.

IMG 8753– Na natjecanju su sudjelovali učenici iz 15 strukovnih škola koji se obrazuju za zanimanja iz područja tekstila i obuće. Mi smo se natjecali u tri kategorije, krojač – izrada odjevnog predmeta, odjevni tehničar i modna kolekcija krojača i ponosni smo što su sve naše učenice voditeljice programa u sve tri kategorije osvojile visoki plasman. Cilj natjecanja je promoviranje tekstilne industrije, nastaviti njenu dugogodišnju tradiciju a kod učenika razvijati kreativnost i individualnost te ih motivirati za daljnji uspješan rad u struci – rekla je mentorica Jelena Grabusin.

Prvo mjesto u kategoriji Odjevni tehničar kao najkompleksnijoj kategoriji osvojila je Andrea Bojko, učenica 4. razreda iz Nove Ljeskovice.

– Ja sam se dosta pripremala za natjecanje. Prošle godine još sam osnovala svoju virtualnu tvrtku „Junik“ koja ima svoj poslovni plan. Napravila sam svoju web stranicu i facebook stranicu, pokrenula promociju tvrtke, napravila kalkulacije i tehničku dokumentaciju za haljine, IMG 8755opis i dizajn na programima koje imamo u školi. Za natjecanje sam po svojim skicama pripremila haljine koje su nosili tri moja modela, djevojke iz škole koje čine moj tim u tvtrki, a pred komisijom sam morala braniti svoj rad. Moja inspiracija za haljine je došla iz stila charlston, s početka 20. stoljeća. Najviše su me inspirirale rese koje su ručno sašivene i padaju po haljinama. Mislim da mi je prvo mjesto donijelo to što sam svoju inspiraciju obogatila sa svojim kreacijama. Zadovoljna sam što sam tim prvim mjestom dobila direktan upis na Tekstilno-tehnološki fakultet jer planiram nastaviti sa daljnjim školovanjem za ono što me posebno zanima.

Prvo mjesto u kategoriji Izrada odjeće osvojila je Marta Šimetić, učenica 3. razreda krojača iz Kaptola uz mentoricu Željku Oblak.

IMG 8744– Ja sam radila radni muški kombinezon što nam je bila zadana tema. Najviše bodova sam dobila za urednost izrade, prošive, centimentarske šavove, a za cijeli rad smo imali 6 školskih sati. Imali smo uzorke i po njima sašiti svoj kombinezon. Nakon školovanja spremam se ići raditi, a razmislit ću i o pozivu iz Padove koji sam dobila iz modnog salona u kojemu sam odrađivala projekt mobilnosti učenika i na kraju dobila poziv da dođem raditi u Italiju.

Treće mjesto u kategoriji Modna kolekcija krojača osvojila je Josipa Božić, učenica 3. razreda krojača iz Poljanske uz mentoricu Veru Tomić-Žager.

– Ja sam istraživala modu zlatnih 20. godina prošlog stoljeća, posebno parišku modu, a na osnovu toga ja sam napravila svoju kolekciju od tri modela, dvije haljine i jedan kombinezon. Na modelima ima puno ručnog rada što se meni posebno dopalo jer sam i prije radila dosta IMG 8758ručnog rada u svoje slobodno vrijeme. Moj tim i ja smo se za ovo pripremale četiri mjeseca, a pred žirijem sam pokazala sve od ideje, prikaza materijala koja sam za modele imala u školi. Na kombinezonu sam kombinirala i dijelove kože, što smo sve obamitali sa zelenim koncem što je bilo vrlo atraktivno. Ukrasili smo sve s ručno rađenim mašnicama. Kako sam namjeravala ostati kod kuće i imam želju pokrenuti svoj mali posao, jednu malu proizvodnju, ovo mi je svakako samo dobar poticaj za to. Jako sam zainteresirana za to i željela bih pokrenuti svoj vlastiti posao.

Tekst/foto: Vladimir Protić