Petak, 17 Travanj 2015 10:05

Svi prometni policajci s uređajima na prometnicama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKA KONTROLA BRZINE NA CESTAMA EUROPSKE UNIJE -

 POŽEGA – Jučer je počela koordinirana akcija u cijeloj Hrvatskoj i zemljama Europske unije u kojoj se nadzire brzina kretanja vozila na prometnicama a traje 24 sata. U akciju su uključeni svi prometni policajci koji se nalaze s uređajima za mjerenje brzine kretanja vozila na prometnicama. Akcija se provodi na temelju plana aktivnosti organizacije TISPOL mreže prometnih policija država članica Europske unije s ciljem da se osim represivno na vozače djeluje i preventivno. Brzina je kao glavni uzrok prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama primijećena kao problem i u većini europskih država. Policijski službenici su izašli na teren i u gradskim prometnicama, naseljenim mjestima ali i na običnim prometnicama izvan naselja, a lokacije nadzora mijenjaju se svakih dva do tri sata.

Jedan sat proveli smo s prometnom patrolom u Dubrovačkoj ulici i pratili rad laserskog uređaja za mjerenje brzine PRO LASER III koji ujedno napravi i fotografiju vozila koje vozi brže od dozvoljene brzine s njegovom istaknutom registarskom oznakom. – Uređaj spremi sliku, vidi se datum i vrijeme, brzina vozila i mi onda kad zaustavimo vozilo vozaču nakon uzimanja IMG 7856dokumenata kažemo da je počinio prekršaj i pokažemo sliku. Brzinu vozila snimamo i na vozilima u odlasku, koja ne uspijemo zaustaviti, ali nakon analize u postaji pozivaju se vozači da dostave podatke tko je u to vrijeme vozio vozilo i u postaji također može vidjeti sliku – rekao je Sandi Bašić, djelatnik prometne policije.

U gradu Požegi je dozvoljena brzina do 50 km na sat, a dozvoljena tolerancija je 10 km na sat, tako da će vas uređaj snimati automatski kada pređete brzinu vožnje preko 60 km na sat. Izvan naselja brzina je dozvoljena do 80 km na sat, za prekoračenje brzine od 10 km na sat se ne izriče kazna a za veća prekoračenja slijedi vas kazna. Za brzine veće od 100 km na sat prometni policajci će vam priznati dozvoljenu toleranciju od 10 posto vaše snimljene brzine, a za razliku vas slijedi kazna za brzinu. Ako ste spremni odmah na licu mjesta ili u roku od tri dana platiti kaznu oprostit će vam pola novčanog iznosa kazne.

- Brzina je problem jer je najčešći uzrok prometnih nesreća, a ni naša PU nije iznimka mu tome, jer je prošle godine od ukupnog broja nesreća čak 27% uzrok bila nepropisna brzina kretanja vozila. Od ukupno 130 nesreća zbog velike brzine 92-je osoba je stradalo, od kojih dvije smrtno, 26 osoba je zadobilo teže tjelesne ozljede, a 46 lake tjelesne ozljede – rekao je Branko Štefančić, policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa iz PU Požeško-slavonske, koji ističe da su brži vozači muškarci.

Tekst/Foto: Vladimir Protić