Srijeda, 01 Travanj 2015 16:11

„Sat istine“ o Domovinskom ratu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UČENICI 8. RAZREDA OŠ DRAGUTINA LERMANA BRESTOVAC S BRANITELJIMA -

 BRESTOVAC – Već niz godina UDVDR grada Požega provodi svoj projekt upoznavanja učenika 8. razreda Osnovnih škola s Domovinskim ratom pod nazivom „Sat istine“. Takva predavanja popraćena filmom i fotografijama iz toga razdoblja prvo su slušali samo učenici požeških škola, a kasnije se projekt proširio na sve OŠ u županiji, te na srednje škole. Predavanje provodi i učenike s Domovinskim ratom od samih uzroka, početka i ratnih operacija na nivou Hrvatske, a posebno na području Požeško-slavonske županije upoznaje umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Predavanju u OŠ Dragutina Lermana za dva razreda osmaša nazočili su branitelji koji su sudjelovali u Domovinskom ratu s područja općine Brestovac kao živi svjedoci svih zbivanja, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. U razgovoru s učenicima saznao je da o Domovinskom ratu uče samo 6 sati, što im je svakako nedovoljno da saznaju dovoljno i pravu istinu. Stoga je upravo zalaganje i cilj župana da se o Domovinskom ratu izradi udžbenik i da se učenju o Domovinskom ratu posveti više nastavnih sati.

Kako i požeška HVIDR-a provodi jedan projekt u kojemu je izradila Povjesnicu u događanjima u Domovinskom ratu, predsjednik Tomo Vrhovac učenicima je podijelio izrađenu brošuru. Učenici će tijekom 14 dana proučavati a na teme iz brošure o Domovinskom ratu bit će priređen i kviz znanja. Razred koji bude pokazao najbolje znanje za nagradu će ići na jednodnevnu ekskurziju u Vukovar i obilazak memorijalnih mjesta i objekata iz Domovinskog rata. Ukoliko oba razreda budu pokazala zavidno znanje Vrhovac je obećao da će obadva razreda ići u Vukovar.

Tekst/Foto: Vladimir Protić