Petak, 20 Ožujak 2015 10:33

Mladom Marku Bušiću 5.000 kuna za nepušenje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVRŠIO NATJEČAJ „PUŠENJE ODBACI – LOVU NABACI“ -

 POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije po ugledu na brojne države u svijetu koje vode akcije za smanjenje pušenja raspisao je Javni natječaj pod nazivom „Pušenje IMG 5984odbaci, lovu nabaci“ s ciljem poticanja pušača na prestanak pušenja. Time su promovirali zdravi način života a za pobjednika osigurali i veliku novčanu nagradu od 5.000 kuna. – U svijetu se već ovakvi natječaji provode tridesetak i više godina, a evo i mi smo se uključili ovom našom akcijom. Ukupno se na natječaj javilo 50 osoba, no u tih trideset dana apstinencije neki su odustali, ili nisu zadovoljili naše kontrole koje smo u dva navrata provodili u tih 30 dana, da li stvarno ne puše. Tako je odustalo 12 kandidata, a do kraja natječaja nije pušilo 38 kandidata. Nadam se da ćemo uspjeti osigurati sredstva i ubuduće pa da se svake godine provodi ova akcija – istakao je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda na javnom izvlačenju brojeva svih kandidata koji su izdržali nepušiti 30 dana.

IMG 5988- Prijavilo nam se na natječaj 22 žene i 28 muškaraca, koji su svi prošli liječničke preglede i analizi kojima su dokazali da su pušaći najmanje godinu dana. Bilo je to više od našeg očekivanja. Natjecatelji su bili u starosnoj dobi od 23 do 63 godina. Odustalo ih je od natjecanja 5 žena i 7 muškaraca. Svi zajedno u ovih trideset dana s prosječnom jednom kutijom dnevno koju nisu popušili uštedjeli su oko 23 tisuće kuna, sebi i svojim obiteljima a prosječno svatko minimalno 600 kuna mjesečno. Profitirali su na kraju svi, a posebno dobitnik glavne nagrade – istakla je koordinatorica cijele akcije  dr. med. Jasmina Kovačević, spec. javnog zdravstva.

Marko Bušić je 25-godišnji student kineziologije iz Pleternice, a zaposlen je u MORH-u. – Počeo sam pušiti na kraju osnovne škole, cijelu srednju i do sada. Odluku o nepušenju donio sam zbog financijskih razloga, zdravstvenih, ali potakla me sama akcija i nagrada. Uključili smo se zajedno ja i moja djevojka, pa smo se IMG 5989i međusobno natjecali toko ima jači karakter. Nakon evo 30 dana nepušenja trudio sam se izbjegavati i zadimljene prostore, osjećam se dobro, osjetim poboljšanje. Budim se lakše bez kašlja. Nije mi bilo teško jer sam si to odredio u želji da upravljam sa svojim zdravljem i svojim životom, a ne da me jedna cigara stvara nervoznim. Ja i djevojka Ivana bili smo si cijelo vrijeme jedno drugom potpora – rekao je sretni dobitnik Marko, koji je prije uručenja čeka od 5.000 kuna morao proći još jednu liječničku kontrolu utvrđivanja nepušenja i prisutnosti tragova duhana u organizmu.

Tekst/Foto: Vladimir Protić